Vapriikin vuoden 2025 näyttelyt on julkaistu
Museokeskus Vapriikin vuosi 2025 tarjoilee kävijöille niin värikästä populaarikulttuuria kuin uusinta tutkimusta ihmisen historiasta. Helatorstaina avautuva Supersankarit on yhteistyössä italialaisen näyttelytoimiston kanssa tehty huikea sukellus sankaritarinoiden evoluutioon. Kesäkuussa puolestaan avautuu odotettu Muinais-DNA-näyttely, jossa pääsee kasvokkain muinaisten suomalaisten kanssa.
Lisäksi Vapriikissa avautuu uusi Kivigalleria, Vuoden luontokuvat 2024, sekä Pelimuseon ja Postimuseon vaihtuvia näyttelyitä.
Vuoden luontokuvat
7.2.–6.4.2025
Vuoden luontokuvakilpailun sarjavoittajat sekä muut palkitut kuvat ovat tuttuun tapaan esillä Vapriikissa helmikuusta alkaen. 44. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun voittokuva on Timo Myllärin huikea lintukuva ”Ruuhka”, ainutlaatuinen ja iskevä napakymppilaukaus lentävästä suokukkoparvesta. Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on nostaa valokeilaan suomalainen luonto ja vuoden parhaat valokuvat suomalaisesta luonnosta – sen kaikessa kauneudessaan ja monimuotoisuudessaan.
Kivigalleria
20.2.2025-18.6.2026
Yleisön suosikin, Tampereen Kivimuseon, valikoituja helmiä voi ihailla Vapriikin Galleria-tilassa 20.2. alkaen. Kivimuseon kokoelma on Suomen suurin, näyttävin ja värikkäin yksityishenkilön keräämä kivikokoelma, joka sisältää jalo- ja korukiviä hiottuina ja raakakivinä, rakennus- ja koristekiviä sekä synteettisiä kiviä. Lisäksi hyötymineraaleista, malmeista ja metalleista on näytteitä, ja kokoelmassa on myös meteoriitteja, fossiileja ja dinosaurusten munia. Kivimuseon pysyvä näyttely Vapriikissa etsii vielä paikkaansa, ja avautuu lähivuosina.
Supersankarit – Antiikista nykypäivään
29.5.2025-18.1.2026
Helatorstaina avautuva Supersankarit-näyttely on vauhdikas ja värikäs matka sankaritarinoiden historiaan. Esille pääsevät niin muinaiset jumalat kuin nykyiset elokuvista ja sarjakuvista tutut sankarit. Näyttely pohtii, millaisia esikuvia supersankareille löytyy muinaisista myyteistä ja taruista. Kävijä voi seurata supersankarien kehitystä sekä kronologisessa järjestyksessä että teemoittain. Aihe ei tunne ikä-, sukupuoli- tai kulttuurirajoja. Herkuleksesta Teräsmieheen ja amatsoneista Ihmenaiseen, sankarihahmojen ulkonäkö on saattanut muuttua, mutta aina kyseessä on hyvän ja pahan välinen kamppailu, jossa sankarit loistavat ylimaallisilla voimillaan. Tervetuloa sukeltamaan maailmaan, jossa voi lentää, lukea ajatuksia, luoda magneettikenttiä ja käyttää taikuutta!
Muinais-DNA: Avain menneisyyteen
12.6.2025 – 11.6.2028
Muinais-DNA: Avain menneisyyteen -näyttely johdattaa kävijät muinais-DNA-tutkimuksen maailmaan. Näyttelyssä tarkastellaan varhaisia ihmislajeja, Pohjois-Euroopan ensimmäisiä asukkaita ja väestömuutoksia kivikaudelta rautakauteen saakka. Samalla kurkistetaan myös geenien ja kielten yhteyksiin, sukulaisuussuhteisiin sekä ihmisten henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten ulkonäköön ja laktoosinsietokykyyn. Muinais-DNA-tutkimuksen avulla tuodaan esille myös tietoa sairauksista ja taudinaiheuttajista ja siten ihmisten terveyden historiaa. Uusimpaan huippututkimukseen perustuvassa näyttelyssä selviää, kuinka monitieteinen yhteistyö avaa uusia näkökulmia menneisyyteen.
Näyttely on tulos Vapriikin laajasta tutkimushankkeesta, jonka keskiössä on ollut nykyisen Pirkanmaan – historiallisen Ylä-Satakunnan ja Hämeen – rautakausi ja keskiaika. Kävijät saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kohdata menneisyyden ihmisiä silmästä silmään, sillä esillä on luulöytöjen ja muinais-DNA:n avulla ennallistettuja kasvoja eri puolilta Suomea.
Museo Milavida: Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta
25.4.2025-18.1.2026
Sisarmuseossamme Museo Milavidassa avautuu ensi vuonna 25.4. alkaen suuria tunteita ja draamaa pursuileva Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta. Näyttely kertoo oopperan pompöösia historiaa ja esittelee estradeilla nähtyjä loisteliaita pukuja. Teatro dell’Opera di Roma eli Rooman ooppera tuo Milavidaan ihasteltavaksi 38 pukua sadan vuoden ajalta. Vanhimmat asut ovat 1920-luvulta ja uusimmat aivan viime vuosilta. Rooman oopperatalo avasi ovensa vuonna 1880. Siellä on ensi-iltansa saanut esimerkiksi Giacomo Puccinin Tosca-ooppera vuonna 1900. Näyttelyn kuraattoreina toimivat kuvataiteilija Hannu Palosuo ja italialainen oopperaohjaaja Italo Nunziata