Kuvan vallankumous kertoo kuvapostikorttien merkityksestä uutismediana
Postimuseon Kuvan vallankumous -näyttely (17.1.–31.12.2025) kertoo kuvapostikorttien merkityksestä uudenlaisena uutismediana 1800-luvun lopulta itsenäistymiseen asti. Silloin uutiset ja tapahtumat levisivät nopeasti kuvapostikorttien avulla, ennen sanomalehtien julkaisemia kuvia. Näin laajaa katsausta kuvapostikorttien maailman laajuisiin tapahtumiin ei ole aikaisemmin Suomessa esitetty.
Näyttely tarjoaa monipuolista katsottavaa historiasta, valokuvauksesta ja viestinnästä kiinnostuneille. Se johdattaa kävijän pohtimaan kuvan merkitystä, uutisvälityksen historiaa ja kuvajournalismin alkua. Näyttelyyn sisältyy myös saavutettavuusratkaisuja, kuten kuvailutulkkeja yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Kuvapostikorttien nopea leviäminen olisi ollut mahdotonta ilman Postin toimintaa ja Maailman Postiliiton (UPU) sopimuksia, jotka yhtenäistivät postin kuljetusta ja mahdollistivat edullisemmat lähetyskustannukset, kertoo näyttelypäällikkö Suvi Jalli.
Näyttelyssä esitellään esimerkiksi valokuvapostikortteja, jotka kuvasivat dramaattisia historiallisia tapahtumia, kuten Hampurin Pyhän Mikaelin kirkon paloa (1906) ja Kainuun nälänhätää (1902–1903). Näyttelyssä tarkastellaan myös kuvapostikortteja poliittisen vastarinnan välineinä Suomessa sortokauden aikana, jolloin kortteihin painettiin suomalaisia kansallissymboleita.
Kuvapostikorttien kautta voidaan havaita myös Suomi-kuvan rakentuminen. Esillä on esimerkiksi I.K. Inhan, Signe Branderin ja K.E. Ståhlbergin kaltaisten maisemavalokuvauksen pioneerien töitä. He tallensivat suomalaisia kansallismaisemia ja loivat mielikuvia Suomesta taiteellisen ja dokumentaarisen valokuvauksen keinoin. Näyttelyssä tuodaan esiin myös, miten tekoäly avaa uusia näkökulmia kuvalliseen viestintään.
Näyttely pohjautuu Olavi Hankimon hankkimaan laajaan, populaarin kuvallisen viestinnän kehityksestä kertovaan kokoelmaan ja sen analyysiin. Näyttelyä täydentää Hankimon teos Isänmaan yö – Vastarintaa ja uutiskuvia postikorteilla.