Tampere 1918
Tampere 1918 -näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä.
Näyttely sisältää materiaalia, joka saattaa tuntua järkyttävältä. Suosittelemme näyttelyä vasta 13 vuotta täyttäneille.
Tampereen museoiden kokoelmiin kuuluvan esineistön keräsi silloinen Hämeen museon johtaja Gabriel Engberg. Näyttely tuo esille myös laajan ja osin ennennäkemättömän kuva-aineiston Vapriikin kuva-arkistosta.
Näkökulmia tarjoavat molempien osapuolten taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Äänien, kertovan materiaalin ja uuden tekniikan avulla eri kokemukset tuodaan elämyksellisesti esille. Näyttelystä löytyy mm. interaktiivinen kartta, josta voi tutkiskella kaupungin tapahtumapaikkoja.
Näyttely ja siihen liittyvä kirja valottavat myös vuoden 1918 tapahtumien taustoja sekä niiden vaikutuksia myöhempinä vuosikymmeninä. Näyttelyn päättää katsaus sodan muistoon ja tulkintoihin.
Asiantuntijajäseninä näyttelytoimikunnassa ovat toimineet FT Tuomas Hoppu, dos. Marko Tikka ja professori Pertti Haapala Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitokselta.
Museokeskus Vapriikki julkaisee valtuustoaloitteen perusteella tehdyn selvityksen Kalevankankaan vuoden 1918 joukkohautaan todennäköisesti haudatuista henkilöistä. Lista luo pohjan Kalevankankaan vainajien nimien liittämiselle punaisten muistomerkkiin. Lue lisää: Kalevankangas 1918
Näyttely sisältää materiaalia, joka saattaa tuntua järkyttävältä. Suosittelemme näyttelyä vasta 13 vuotta täyttäneille.