Tammerkosken luontopolku on kosken varrella kulkeva opastettu reitti
Reitti esittelee kosken varren suomalaista kansallismaisemaa ja luonnonympäristöä. Se on 2,6 km pitkä ja kesällä enimmäkseen helppokulkuinen, mutta ei esteetön. Paikoin reitillä on korkeuseroja ja Näsinpuiston etelälaidalla pieni portaikko. Polku kiertää Tammerkosken yläjuoksun koski- ja kaupunkiluonnossa, lähellä Näsijärveä. Se kulkee kevyen liikenteen väyliä ja puistojen polkuja pitkin. Matkalla on 13 opastaulua, jotka kertovat paikallisesta luonnosta, kuten kaupungissa elävistä lintulajeista, kasviharvinaisuuksista ja lepakoista.
Polulle voi poiketa miltä tahansa opastaululta, ja reitin voi kiertää haluamassaan järjestyksessä. Luontopolun kartta löytyy museokeskus Vapriikin ulkoseinän opastaululta. Karttoja saa lisäksi Vapriikin infosta ja keskustorin laidalta, palvelupiste Frenckelliltä. Luontopolulle voi varata maksullisen opastuksen Vapriikin infon kautta. Huomioithan, että polulla ei ole talvikunnossapitoa!
Luonnontutkimuksella lisätietoa lähiluonnosta
Tampereen luonnontieteellinen museo tekee tutkimusta ja välittää luontotietoa ja asiantuntijuutta monille tahoille Pirkanmaalla. Ajankohtaisia hankkeita ovat mm. perhoslajiston pitkäaikaisseuranta Nokialla, puutiaistutkimus Tampereella, luontopolun lajistokartoitus sekä kansallinen lajiston DNA-viivakoodaushanke. Alla olevissa linkeissä on lisätietoa hankkeista, joissa museo on ollut mukana:
Tampereen kaupunkipuulinjaus (2020) https://www.tampere.fi/tiedostot/t/IkRMbrAjz/KaupunkipuulinjausTampere.pdf
Tampereen Luonnon monimuotoisuus -ohjelma (2022)
Uutinen puutiaistutkimuksesta (2021) https://yle.fi/uutiset/3-11938395
Uutinen puutiaistutkimuksesta (2021) https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/4230468
Uutinen vanhuspalvelujen Luontotuokio-salkusta: https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2021/11/18112021_7.html
Vinkkejä luonnon monimuotoisuuden tukemiseen lähiluonnossa
Pienillä teoilla voi olla suuri merkitys luonnon monimuotoisuuden säilymiselle ja lisäämiselle. Voit vaikkapa kerätä roskia pois luonnosta, auttaa eläimiä selviämään kesän helteistä ja talven pakkasista. Alla lisää vinkkejä ja linkkejä ekotekoihin.
Mitä sinä voit tehdä luonnon auttamiseksi:
- Poimi roskia
- Tarjoa siilille ja pölyttäjähyönteisille vesipiste hellepäivänä
- Kerää kukkien siemeniä ja kylvä ne parvekelaatikkoon (älä kerää harvinaisia lajeja)
- Kerää kukkakimppu vieraslajeista
- Seuraa luontoa ja ilmoitta lajihavaintosi kaikista lajeista, myös vieraslajeista, Suomen lajitietokeskuksen palveluihin. Tiedot auttavat lajien suojelua ja tutkimusta: www.iNaturalist.fi, www.laji.fi, www.vieraslajit.fi
Mitä voit lisäksi tehdä omalla pihallasi (tai muualla maanomistajalta luvan saatuasi):
- Perusta perhosbaari: https://www.sll.fi/2019/05/10/muista-pihan-porisijoita-otokkabaarilla/
- Perusta niitty pihalle tai puutarhaan: https://www.sll.fi/2019/05/31/perusta-pihaniitty/?cn-reloaded=1
- Ripusta hyönteishotelli puuhun tai seinään: https://hyonteishotellit.fi/
- Ripusta lepakonpönttö puuhun tai seinään: https://www.luomus.fi/fi/rakenna-lepakkopontto
- Ripusta linnunpönttö ja lintujen ruokintapaikka talveksi: http://www.pily.fi/lintuharrastus/lintujen-ruokinta/
- Jätä lahopuita: https://wwf.fi/metsanhoito-opas/lahopuut/
Koulut, yritykset ja yhdistykset voivat tiedustella lähiympäristössään em. toimien lupa-asioita maanomistajalta, kuten kunnalta tai taloyhtiöltä.