9: Kiteiset kvartsit
Rauta voi värjätä kvartsin keltaiseksi tai violetiksi, jolloin sen nimi voi olla sitriini tai ametisti. Alumiini puolestaan saa kvartsikiteet tumman ruskeiksi tai harmaiksi. Näitä kvartseja kutsutaan savukvartseiksi.
Kvartsia käytetään suuria määriä muun muassa lasin ja keramiikan valmistuksessa. Kvartsikiteitä voidaan käyttää myös muun muassa kelloissa, hiekkapaperissa ja hiekkapuhalluksessa. Erityisen kauniita kvartsikiteitä käytetään koriste-esineissä ja koruissa. Kvartseja on löydetty ympäri maailmaa ja suurimmat kiteet ovat painaneet useita tonneja. Suomesta vuorikiteitä on löydetty muun muassa Kuopiosta ja Forssan seudulta.
Savukvartsi
Graniitin seassa olevat pienet kvartsirakeetkin ovat usein savukvartsia. Hyvin tummaa savukvartsia kutsutaan nimellä Morion. Skotlannissa puolestaan esiintyy kellertävän ruskeaa savukvartsia, jonka nimi on Cairngorm, sen löytöpaikan mukaan. Suomessa savukvartsia on löydetty Lapista ja lisäksi ainakin Oriveden Viitaniemestä.
Ruusukvartsi
Ruusukvartsia on löydetty monin paikoin, muun muassa Yhdysvalloista, Namibiasta, Ruotsista ja monin paikoin Suomestakin. Tunnetuin löydös meillä lienee Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla.
Ametisti
Ametistia on pidetty aivan viime aikoihin asti yhtenä kaikkein arvokkaimmista jalokivistä. Ametisteilla koristeltiin kuninkaiden ja aatelisten vaatteita ja koriste-esineitä, eikä tavallisilla ihmisillä ollut varaa hankkia niitä. Myöhemmin kun suuria ametistiesiintymiä löydettiin Brasiliasta, Uruguaysta ja eteläisestä Afrikasta, ametistien hinnat laskivat, ja ne tulivat muidenkin kuin yläluokan saataville. Ametistikaivoksia on ympäri maailmaa, mutta suurimmat niistä ovat Brasiliassa. Varsin paljon ametisteja louhitaan myös Sambiasta, Uruguaysta, Yhdysvalloista ja Venäjältä, jonkin verran myös Keski-Euroopasta. Suomen Lapistakin ametisteja on löydetty usealta paikalta, tunnetuin löytöpaikka on Luosto, jossa on myös ametistikaivos.
Sitriini
Sitriiniä voidaan valmistaa myös keinotekoisesti kuumentamalla ametistia noin 470–560 Celsius-asteeseen. Riippuen alkuperästä ametistin väri voi silloin muuttua vaaleankeltaiseksi, lähes oranssiksi, aivan kirkkaaksi eli värittömäksi tai joskus harvoin vihreäksi, jolloin sitä kutsutaan prasioliitiksi. Suurin osa myytävästä sitriinistä onkin nykyisin ametistista kuumentamalla valmistettua.
Tiikerinsilmä
Tiikerinsilmää pidettiin aiemmin hyvin harvinaisena ja arvokkaana, mutta uusien laajojen esiintymien löydyttyä Etelä-Afrikasta ja Australiasta sen hinta on laskenut. Jos tiikerinsilmä on sinisen sävyinen, sitä kutsutaan haukansilmäksi. Kuumentamalla (ja joskus luonnon prosessien muokkaamana) tiikerinsilmä voi muuttua voimakkaan punaruskeaksi, jolloin sitä kutsutaan häränsilmäksi.