7A: Meteoriitit

Meteoriitit

Rautameteoriitit koostuvat lähes puhtaasta nikkelin ja raudan seoksesta. Kivimeteoriitit koostuvat oliviinista, pyrokseenista ja maasälvästä, jotka ovat tavallisia mineraaleja. Meteoriiteissa esiintyy myös timantteja ja muitakin jalokiviä (mm. oliviinia ja peridoottia).

Useimmat meteorit ovat peräisin Marsin ja Jupiterin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä. Meteoriitteja tippuu maapallolle joka vuosi, mutta niistä löydetään vain muutamia. Maapallon ilmakehään osuessaan meteori palaa ja sen muodostaman valoilmiön voi nähdä tähdenlentona. Löytyneen meteoriitin pinta onkin usein kuoppainen, mustaksi palanut tai ruosteinen.

Suomesta on löytynyt enimmäkseen kivimeteoriitteja sekä lisäksi yksi rautameteoriitti. 1. Kivimeteoriitit: a) Kondriitit sisältävät silikaattipallosia eli kondreja, usein oliviinia ja pyrokseenia sekä useimmiten myös rautaa 15 – 30%. Tämä on yleisin meteoriittityyppi. b) Akondriiteissa ei ole kondreja (metamorfoosi). 2. Kivi-rauta -meteoriiteista tunnetuin on pallasiitti, jossa on oliviinikiteitä (peridootti-jalokiveä!) 3. Rautameteoriitit sisältävät aina 5 – 25% nikkeliä ja mm. tunnistusta helpottavia harvinaisia metalleja, kuten germanium, gallium ja iridium. Ne ovat voimakkaasti magneettisia. Rautameteoriitin pinta on kuoppainen, mustaksi palanut tai ruosteinen. Kaikkiaan tunnetaan n. 5000 meteoriittia. Joka vuosi putoaa n. 500 yli 0,5 kg painoista – joista kaksi kolmasosaa putoaa mereen. Vuosittain vain 5 – 6 näistä löydetään. Paras meteoriittien löytöpaikka on Etelämanner.

Lappajärven kraatteri

Lappajärven kraatterin halkaisija oli noin 20 kilometriä. Useat jääkaudet muokkasivat kraatteria voimakkaasti, ja lopulta se täyttyi järveksi jääkauden sulamisvesistä. Lappajärven pyöreä muoto kertoo yhä tänä päivänä muinaisesta meteoriittitörmäyksestä. Kraatterin lisäksi Lappajärven meteoriitista on muitakin merkkejä luonnossa – nimittäin erikoiset kivilajit. Vaikka itse meteoriitti tuhoutui törmäyksessä, muodostui sen yhteydessä suuressa kuumuudessa uusia, erikoisia kivilajeja, kuten kärnäiittiä.

Liitukauden joukkosukupuutto

Joukkosukupuutto aiheutui nykytiedon mukaan suuren asteroidin törmäyksestä. Tämä on päätelty muun muassa siitä, että Liitukauden lopun maakerrostumat sisältävät huomattavasti enemmän Maassa harvinaista iridiumia, jota esiintyy meteoriiteissa. Lisäksi Jukatanin niemimaalta Väli-Amerikasta löytyy tähän hetkeen ajoittuva Chicxulubin törmäyskraatteri, jonka aiheutti halkaisijaltaan 12 kilometriä ollut meteoriitti. Alkuperäinen, nyt jo maaperään hautautunut kraatteri, on mahdollisesti ollut läpimitaltaan jopa 200 kilometriä ja syvyydeltään 20 kilometriä.

Asteroidi synnytti maankuoreen törmätessään maailmanlaajuisia maanjäristyksiä, tulipaloja, maanvyöryjä ja jopa kilometrin korkuisia tsunameita eli hyökyaaltoja. Ilmakehään joutuneet materiaalit pimensivät taivaan pitkäksi aikaa, jopa vuosiksi. Lisäksi ilmaan nousi valtava määrä vesihöyryä ja rikkiyhdisteitä, joista syntyi edelleen auringonsäteilyltä pimentäviä pienhiukkasia ja eliöstölle haitallisia happamia sateita. On arvioitu, että kokonaiset ravintoketjut lakkasivat yhtäkkiä toimimasta.

Meteoriittitörmäys

Valtava törmäysräjähdys levitti kuumaa törmäyskaasua ympärilleen myrskytuulen voimalla. Lähellä törmäyskohtaa tuulen nopeudeksi on arvioitu jopa 1000 metriä sekunnissa. Puita kaatava paineaalto, hyökyaallot ja kuuman kiven sade olivat tappavia törmäyskohdan lähellä ja vielä satojen kilometrien päässäkin. Meteoriittitörmäys aiheutti maanjäristyksiä ja suuria maanvyöryjä ja kuumat meteoriittipirstoumat saivat aikaan tulipaloja. Törmäyksen nostama pöly ja kemikaalit pimensivät auringon useaksi vuodeksi. Merissä yhteyttävä kasviplankton kuoli valon puutteessa, mikä tappoi monet planktonia syövät nilviäiset ja näitä syövät meriselkärankaiset. Jotkin syvänmeren eliöt, matalien vesien sammakkoeläimet ja jotkin kaikkiruokaiset eläinlajit sekä hajottajaeliöt selvisivät hengissä. Maakasvit kuolivat laajoilla alueilla, mikä tappoi muista törmäystuhoista hengissä selvinneitä kasvinsyöjäeläimiä. Tämän takia myös kasvinsyöjiä syövät petodinosaurukset kuolivat.