5: Korukivet
Monissa maissa kaikkia jalo- ja korukiviä kutsutaan yhteisesti jalokiviksi. Tunnettuja korukiviä ovat muun muassa punainen karneoli, vaaleanpunainen ruusukvartsi, kullanhohtava pyriitti ja nimensä mukainen turkoosi. Suomen tunnetuin korukivi on sateenkaaren väreissä loistava spektroliitti, jota löytyy Etelä-Karjalan Ylämaalta.
Malakiitti
Malakiittia on löydetty monesta paikasta ympäri maailmaa. Egyptin vanhat löydökset ovat ehtyneet jo vuosituhansia sitten ja Ural-vuoriston esiintymätkin jo viime vuosituhannella. Nykyisin suurin osa malakiitista louhitaan Kongon tasavallasta. Pienempiä määriä on löydetty Yhdysvalloista, Ranskasta, Meksikosta ja Australiasta.
Prehniitti
Prehniittiä esiintyy yleensä tuliperäisten kivilajien onkaloissa. Sen löysi ensimmäisenä 1700-luvulla Etelä-Afrikasta hollantilainen eversti Von Prehn, jonka mukaan kivi on nimetty. Prehniittiä pidettiin aluksi hyvin harvinaisena, mutta myöhemmin uusia esiintymiä on löydetty muun muassa Marokosta, Australiasta ja Kanadasta.
Kyaniitti
Varsinkin hiotuissa kyaniittikiteissä erottuu usein niin sanottu kissansilmäilmiö, juovamainen heijastus, jonka sijainti kivessä riippuu katselukulmasta. Kyaniittia esiintyy monin paikoin. Suomessa esiintymiä tunnetaan muun muassa Pohjois-Karjalan Kolilta, ja useasta paikasta Pohjois-Suomesta.
Turkoosi
Egyptissä Turkoosia on louhittu jo ainakin 3 000, ehkä jopa 4 000 vuotta sitten. Myös Väli-Amerikan asteekit käyttivät sitä 1 300–1 500 -luvulla näyttävissä koriste-esineissä. Turkoosia on löydetty muun muassa Kiinasta, Chilestä, Yhdysvalloista ja Meksikosta.
Jade
Pisimmät perinteet jadeveistosten teossa ovat Kiinassa, jossa niitä on tehty jo noin 200-luvulta EAA. Arvokkain jade on smaragdinvihreää. Yleensä jade on läpinäkymätöntä tai vain vähän läpikuultavaa. Suomessa nefriittiä on löydetty pääkaupunkiseudulta.
Lapislatsuli
Lapislatsuli tai vain lapis on voimakkaan lilan sininen kivilaji, jonka tunnetuin löytöpaikka on Afganistanin koillisosissa. Sieltä saadaan maailman arvostetuin lapislatsuli, joka on hyvin voimakkaan väristä. Sinisen värin aiheuttaa latsuriitti, mutta lapislatsuli sisältää myös kullan värisenä hohtavaa pyriittiä ja usein lisäksi jonkin verran valkoista kalsiittia.
1 500–1 800-luvuilla lapislatsulista jauhettiin Euroopassa hienoa väriainetta, ultramariinia, joka oli hyvin arvostettua maalaustaiteessa. Se on vielä nykyäänkin kaikkein kallein tunnettu väriaine. Muinaisen Egyptin yläluokka puolestaan käytti lapislatsulijauhetta silmämeikkinä. Myös faarao Tutankhamonin naamiossa 1 300-luvulta EAA on lapislatsulia.