Mediamuseo Rupriikki

Näyttelyt

Finlaysonilla sijainnut Mediamuseo Rupriikki on saanut uuden kodin museokeskus Vapriikista. Näyttely kertoo tietoverkkojen merkityksestä nykymaailmassa, tamperelaisten viestintäyritysten muutoksista ja valottaa pelaamisen yllätyksiä täynnä olevaa historiaa.

Pysyvän näyttelyn ohella Rupriikki järjestää vuosittain vaihtuvia näyttelyitä yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Mediamuseo Rupriikki

Mediamuseo Rupriikin näyttelyssä voi kokea moniaistillisesti ja hauskasti tietoverkkojen muutoksia, internetin historiaa ja digitaalisen viestinnän esiasteita. Samalla voit kokeilla mitä sata vuotta sitten eläneet ihmiset sinusta ajattelevat, lähettää sanomia sähköttämällä tai optisella lennättimellä tai kokeilla 1980-luvun Tinderiä.

 

Hughes-lennätin

Hughes-lennätin on lainattu Rupriikin näyttelyyn Soneran historiallisista kokoelmista. Kuva: Saana Säilynoja, Vapriikki.

Pahkasika–Kymmenen kirjainta joihin voit luottaa

Postimuseon ja mediamuseo Rupriikin yhteinen legendaarisesta huumorilehdestä kertova näyttely Pahkasika – kymmenen kirjainta joihin voit luottaa on esillä 19.2.–29.5.2016 . Näyttelyssä on esillä sarjakuvia, jotka ovat olleet lehden keskeistä sisältöä, sekä esineistöä yksityisistä kokoelmista. Näyttely on museokeskus Vapriikin galleriatilassa.

Pahkasikaa julkaistiin vuosina 1975–2000 yhteensä 77 numeroa. Pahkasian huumori vaihteli älykkäästä hölmöön, ironisesta parodiasta sarkastiseen satiiriin, pitkistä tekstiartikkeleista sarjakuviin, avantgardistisista kollaaseista irtovitseihin.

Lehden taival lähti liikkeelle vuonna 1975 kun abiturientit Markku Paretskoi, Jukka Mikkola ja Paul Öhrnberg löysivät eräältä ullakolta vahamonistuskoneen. Veivattavalle härvelille piti keksiä käyttöä, joten he päättivät tehdä sillä lehden. Tämä painokone on esillä näyttelyssä. Ensimmäisen lehden painos oli sata kappaletta.

Vuonna 1980 lehdelle löytyi oikea kustantaja, tamperelainen Fanzine Oy. Levikki räjähti, kun lehti päätyi kioskimyyntiin.

Lehti alkoi ilmestyä säännöllisesti neljä kertaa vuodessa vuonna 1983. Materiaalia tarvittiin entistä enemmän ja avustajakaarti kasvoi, kuten myös levikki. Suurimmillaan se ylti yli 30 000 kappaleeseen. Säännöllinen ilmestyminen mahdollisti vuositilaukset. Vanhojen numeroiden kaupittelusta lähti käyntiin postimyyntisirkus, joka laajeni t-paitoihin ja muuhun tavaraan, esimerkiksi kuuluisiin propellihattuihin.

Pahkasika jatkoi samalla formaatilla koko 1990-luvun, mutta uutuudenviehätys oli kadonnut. Levikki tasaantui ja lähti hitaaseen laskuun. Syksyllä 2000 Pahkasika oli tullut säännöllisen ilmestymisensä päähän. Päätoimittaja Paretskoi ei myönnä sanoneensa, että lehti olisi loppunut siksi että maailma oli muuttunut niin hulluksi, ettei siitä voi enää tehdä pilaa…

Vaikka Pahkasika lopetti ilmestymisensä, se on siitä huolimatta ponnahdellut esiin silloin tällöin. Viimeksi viime vuonna ilmestyi joukkorahoituksen turvin julkaistu Pahkasian 40-vuotissyntymäpäivää juhlistava lehti.

Lehden tärkeimpiin avustajiin kuuluivat päätoimittaja Markku Paretskoin lisäksi Pauli Heikkilä, Ari ja Vesa Koskela, Heikki-Pekka Miettinen ja Juha Ruusuvuori. Mukana pyörivät myös mm. Asko Alanen, alivaltiosihteerit Simo Frangén ja Pasi Heikura, Pertti Jarla, Timo Kokkila, Hannu Mänttäri, Hannu Pyykkönen sekä runsaasti muita avustajia, kaikkiaan 237 kappaletta.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut sarjakuvantekijä Timo Kokkila, joka esittelee näyttelyn 19.2. kello15. Samana päivänä on Pahkasika-paja kello 15–17. Myös 4.3. on tarjolla Pahkasika-askartelua kello 15–17.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!