Tilattavat Koululaisopastukset

Koululaisopastus lapsille ja nuorille

Museo on oppimisympäristö, jossa näyttelykäyntiä täydentää informatiivinen opastettu kierros. Noin 45-minuuttisessa koululaisopastuksessa tutustutaan valittuun näyttelyyn eri-ikäisille lapsille ja nuorille suunnatun sisällön avulla. Koululaisopastuksen voi valita mihin tahansa Vapriikin näyttelyyn. Huom. Tampere 1918 -näyttelyopastusta ei suositella alle 13-vuotiaille. Kouluryhmän mukana seuraavien aikuisten (opettajat, avustajat) tulee kulkea luokkansa mukana valvojina koko koululaisopastuksen ajan.

Postimuseon koululaisopastuksista voit lukea lisää Postimuseon verkkosivuilla.

Huom! Emme järjestä opastettuja kierroksia Suomen Pelimuseoon luokkaretkiaikana toukokuussa 2019.

Huom! Vapriikki ei suosittele Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttelyä perheen pienimmille ja alakouluikäisille, sillä näyttely sisältää voimakasta kuvamateriaalia. Emme järjestetä opastettuja kierroksia näyttelyyn esiopetusryhmille tai alakouluille.

 • Kesto: noin 45 min

 • Ryhmäkoko: enintään 30 oppilasta opettajineen ja valvojineen. Kohderyhmä: päiväkodit, esiopetus, peruskoulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset

 • Opastuskielet: suomi, englanti, muut kielet mahdollisuuksien mukaan

 • Hinta: arkisin 40 euroa, viikonloppuisin 50 euroa, toukokuussa 50 euroa (+ pääsymaksut)

 • Varausohjeet

Tulossa syksyllä 2019: Ilmaisia koululaisopastuksia Vapriikissa ja Postimuseossa

Museokeskus Vapriikki ja Postimuseo tarjoavat päiväkodeille, esiopetuksen ryhmille, peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille ilmaisia opastettuja kierroksia seuraavan kerran syyslukukaudella 2019. Opastusten sisältö sovitetaan ikäryhmän mukaiseksi. Opastus on maksuton (normaalisti 40 euroa per ryhmä), eikä tänä aikana tamperelaisilta tai pirkanmaalaisilta oppilasryhmiltä peritä myöskään pääsymaksuja.

Ilmaisia koululaisopastuksia järjestetään seuraavan kerran loppusyksyllä 2019. Ilmaisopastuksista ja niiden varaamisesta ilmoitetaan näillä sivuilla syyskuussa 2019.

 • Kesto: noin 45 min

 • Ryhmäkoko: enintään 30 oppilasta opettajineen ja valvojineen. Kohderyhmä: päiväkodit, esiopetus, peruskoulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset

 • Opastuskielet: suomi

 • Hinta: maksuton

 • Varaus: Ilmaisia koululaisopastuksia järjestetään seuraavan kerran loppusyksyllä 2019. Ilmaisopastuksista ja niiden varaamisesta ilmoitetaan näillä sivuilla syyskuussa 2019.

Tulossa toukokuussa 2019: Vapriikin luokkaretkipaketit

Karhukierros_0094Tarjoamme esiopetusryhmille ja koululuokille toiminnallisia luokkaretkipaketteja opetuksen tueksi vuosittain toukokuussa. Luokkaretkipaketteihin sisältyy joko kävelykierros, toiminnallinen opastus tai opastus ja työpaja. Luokkaretkipakettien sisällöt on suunnattu eri-ikäisille oppilaille – tarkistathan siis, että kierros sopii juuri sinun luokallesi

Luokkaretkipaketteja on mahdollista varata 7.–31.5.2019 väliselle ajalle tiistaista perjantaihin klo 9-16 (lähdöt tasatunnein). HUOM. Muille ryhmille Vapriikki aukeaa klo 10.

Luokkaretkipaketin hinta on 12 euroa per oppilas (sisältää Vapriikin pääsymaksun 6 euroa). Tamperelaisille opetusryhmille luokkaretkipaketin hinta on 6 euroa per oppilas. Varsinaista opastusmaksua ei peritä. Kierroksille voi osallistua enintään 30 oppilasta sekä opettajat ja avustajat.

Tiedustelut ja varaukset arkisin klo 8–16 vain puhelimitse, 03 5656 6966. Emme ota sähköpostivarauksia.


Vapriikin ja Postimuseon luokkaretkipaketit 2019

Västäräkkejä ja vesitähtiä – luontoretki Tammerkosken maisemiin
Onko Tammerkoskessa elämää? Saako koskialueella kalastaa? Mitä lintulajeja Tammerkoskelta voi tavata? Näiden asioiden lisäksi luontoretkellä selviää myös, miten Tammerkoski on syntynyt. Kävelykierroksen aikana tutustutaan koskialueen monimuotoiseen luontoon ja bongataan erilaisia eliölajeja. Kövelykierros sopii esiopetusryhmille, alakouluille ja yläkouluille. Säänmukainen varustus! Kokonaiskesto 1 tunti.

Koskessa ajan virta – teollisuusteemainen kävelykierros Tammerkosken maisemissa
Tammerkosken kuohut lumosivat aikoinaan sekä Ruotsin kuninkaan että Venäjän keisarit. Kosken voima valjastettiin teollisuuden käyttöön 1820-luvulla, ja kosken ympärille nousivat tehdasrakennukset. Mutta mitä tapahtui kosken rantaa 150 vuotta hallinneille punatiilirakennuksille, kun tuotanko siirtyi muualle? Kävelykierroksella tutustutaan Tammerkosken alueen teollisuushistoriaan Tampellan ja Finlaysonin alueiden uusiokäytössä olevien tehdasrakennuksien kautta. Kävelykierros on suunnattu alakoulun 5.–6. luokille sekä yläkouluille. Säänmukainen varustus! Kokonaiskesto 1 tunti.

Millaista postissa oli ennen? – työpajakierros viestien matkassa Postimuseossa
Tarinaopastus Postimuseon Viestinviejät-näyttelyyn. Miksi postitalonpojalla oli keihäs ja ratsupostilla miekka matkassa? Mikä kumma on sulkakirje? Oppaan postilaukusta löytyy yhtä ja toista mielenkiintoista! Lopuksi jokainen saa tehdä oman rintamerkin kierroksella tutuksi tulleesta esineestä. Museossa käsiteltäviä aihepiirejä ovat postin menneisyys, oppilaiden omat tavat viestiä ja kuvasommittelu. Toiminnallinen kierros ja työpaja on suunnattu esiopetusryhmille ja alakouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Emojit ja salakirjoitus – viestinnällinen rastikierros Postimuseossa
Historia sisältää monenlaisia salaisia viestejä ja salakirjoituksia. Miksi viestejä on haluttu salata? Miten viestintä on muuttunut? Kääntyvätkö emojit salakirjoitukseksi? Millaisen viestin sinä haluat kirjoittaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin perehdymme Postimuseon Viestinviejät -näyttelyssä toiminnallisten pisteiden kautta. Museossa käsiteltäviä aihepiirejä ovat postin ja viestinnän menneisyys sekä oppilaiden omat tavat viestiä. Toiminnallinen kierros on suunnattu yläkoulun 7.–9. luokille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Rooliseikkailua ja rintamerkkejä – vuorovaikutuksellinen opastus ja työpaja Postimuseossa
Millaisiin seikkailuihin 10-vuotias Leevi päätyi sata vuotta sitten Torniossa? Entä millaisen tehtävän Punaisen Ristin sisaret antoivat Linnea-neidille? Mitähän erikoista postiljooni Emilin iltavuorossa tapahtui? Vuorovaikutuksellinen rooliseikkailuopastus vie matkalle sadan vuoden takaiseen Tornioon ja Haaparannalle. Ryhmä voi valita, kenen näkökulmasta opastus pidetään: Leevin, Linnean tai Emilin. Kierroksella ryhmä tekee valintoja ja hahmon tarina muuttuu sitä mukaa päätyen erilaisiin lopputuloksiin. Opastuksen jälkeen jokainen saa tehdä oman rintamerkin Transit – rajapostia -näyttelyn kuvamateriaalista. Rooliseikkailuopastus ja työpaja sopivat sekä alakouluille että yläkouluille. Kokonaiskesto 1 tunti. Huom. Pyydämme ilmoittamaan hahmotoiveen varaamisen yhteydessä.

Kiehtovat kivet – kurkistus Kivimuseon saloihin
Kivimuseon tuhansien kivien joukosta tarkastellaan lähemmin muutamia erikoisia ja kiinnostavia kivilajeja, kuten jännittäviä fossiileja tai upeita jalokiviä. Mistä tunnistaa meteoriitin ja millainen tunnelma on ametistiluolassa? Toiminnallisella opastuksella pääsee myös koskettamaan muutamia kiviä oppaan johdolla, ja kierroksen lopuksi ratkotaan yhdessä kiviarvoituksia. Toiminnallinen kierros on suunnattu esiopetusryhmille ja alakoulun 1.–3. luokille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Sarjakuvan sankarit ja tv:stä tutut – hahmosuunnittelua mediamuseo Rupriikissa
Tampereelle on perustettu Suomen ensimmäinen yleisradioasema, toinen televisiokanava, uutta teknologiaa omaksuva sanomalehti ja useita kansainvälisiä pelialan yrityksiä. Kierroksella tutustutaan tamperelaiseen mediaosaamiseen ja eri medioihin sanomalehdistä mobiilipeleihin sekä esitellään niihin liittyviä mediahahmoja. Kierroksen päätteeksi ideoidaan oma mediahahmo. Kierros ja hahmosuunnittelutyöpaja sopivat alakoulun 4.–6. luokille sekä yläkouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Kypäräkimara ja paitaparaati – varustesuunnittelua Suomen Jääkiekkomuseossa
Jääkiekkoa on pelattu maailmalla jo reilut 120 vuotta ja Suomessakin yli 90 vuotta. Lajin kehittyessä jääkiekkovarusteet, kuten kypärät ja pelipaidat, ovat kehittyneet ja muuttuneet huimasti. Kierroksen aikana tutustutaan jääkiekkovarusteisiin ja työpajassa suunnitellaan oma ehdotus jääkiekkokypärän tai pelipaidan kuvitukseksi. Kierros ja työpaja sopivat esiopetusryhmille, alakouluille ja yläkouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Se on siinä! – hokihokemia Suomen Jääkiekkomuseossa
Se on siinä! Den glider in! Poika on tullut kotiin! Nämä hokemat ovat tulleet tutuiksi suomalaisille jääkiekon kautta. Kierroksella tutustutaan lyhyesti suomalaisen jääkiekkoilun historiaan. Sanataidetyöpajassa perehdytään jääkiekkopuheeseen, pelataan lätkä-Aliasta ja ideoidaan jääkiekkoaiheisiin kuviin sopivia uusia hokihokemia. Kierros ja sanataidepaja sopivat esiopetusryhmille, alakouluille ja yläkouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

 • Kesto: 1 tunti

 • Ryhmäkoko: enintään 30 oppilasta opettajineen ja valvojineen. Kohderyhmä: esiopetus, ala- ja yläkoulut

 • Opastuskielet: suomi

 • Hinta: 12 euroa per oppilas (tamperelaisilta kouluilta 6 euroa per oppilas)

 • Tiedustelut ja varaukset arkisin klo 8–16 vain puhelimitse, 03 5656 6966. Emme ota sähköpostivarauksia.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!