Tilattavat Koululaisopastukset

Koululaisopastus lapsille ja nuorille

Museo on oppimisympäristö, jossa näyttelykäyntiä täydentää informatiivinen opastettu kierros. Noin 45-minuuttisessa koululaisopastuksessa tutustutaan valittuun näyttelyyn eri-ikäisille lapsille ja nuorille suunnatun sisällön avulla. Koululaisopastuksen voi valita mihin tahansa Vapriikin näyttelyyn. Huom. Tampere 1918 -näyttelyopastusta ei suositella alle 13-vuotiaille. Kouluryhmän mukana seuraavien aikuisten (opettajat, avustajat) tulee kulkea luokkansa mukana valvojina koko koululaisopastuksen ajan.

Postimuseon koululaisopastuksista voit lukea lisää Postimuseon verkkosivuilla.

Huom! Emme järjestä opastettuja kierroksia Suomen Pelimuseoon luokkaretkiaikana toukokuussa 2018.

 • Kesto: noin 45 min

 • Ryhmäkoko: enintään 30 oppilasta opettajineen ja valvojineen. Kohderyhmä: päiväkodit, esiopetus, peruskoulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset

 • Opastuskielet: suomi, englanti, muut kielet mahdollisuuksien mukaan

 • Hinta: arkisin 40 euroa, viikonloppuisin 50 euroa, toukokuussa 50 euroa (+ pääsymaksut)

 • Varausohjeet

Ilmaisia koululaisopastuksia Vapriikissa ja Postimuseossa 6.3.–28.4.2018

Museokeskus Vapriikki ja Postimuseo tarjoavat kaikille Suomen päiväkodeille, esiopetuksen ryhmille, peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille avoimia ilmaisia opastettuja kierroksia näyttelyissään kevätkaudella 2018. Opastusten sisältö sovitetaan ikäryhmän mukaiseksi. Opastus on maksuton, eikä tänä aikana tamperelaisilta tai pirkanmaalaisilta oppilasryhmiltä peritä myöskään pääsymaksuja (muille oppilasryhmille pääsymaksu 6 euroa per oppilas).

Keväällä 2018 ilmaisia koululaisopastuksia järjestetään 6.3.–28.4.2018 välisenä aikana tiistaista perjantaihin tasatunnein klo 9–10, klo 10–11 ja klo 11–12. HUOM. Ilmaisopastukset Postimuseon näyttelyihin pidetään tiistaisin. Ei opastuksia Kadonneet kaunottaret -näyttelyyn 6.-13.3. välisenä aikana. Ei opastuksia Suomen pelimuseoon 13.-23.3. välisenä aikana näyttelyn huoltotauon vuoksi.

Opastus kestää noin 45 minuuttia, ja sen voi valita yhteen Vapriikin tai Postimuseon näyttelyyn (Postimuseon näyttelyihin vain tiistaisin). Opastukselle mahtuu mukaan enintään 30 oppilasta opettajineen ja avustajineen. Ilmaisen koululaisopastuksen voi varata vain suomenkielisenä. Ilmaisia opastuksia on tarjolla rajoitettu määrä, varaukset kannattaa siis tehdä hyvissä ajoin.

Ilmaisten koululaisopastusten varaaminen alkaa tiistaina 20.2.2018 klo 8. Varaukset vain puhelimitse Vapriikin infosta, puh. 03 5656 6966. HUOM. Otamme vain yhden varauksen per puhelu.

 • Kesto: noin 45 min

 • Ryhmäkoko: enintään 30 oppilasta opettajineen ja valvojineen. Kohderyhmä: päiväkodit, esiopetus, peruskoulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset

 • Opastuskielet: suomi

 • Hinta: maksuton

 • Varaus: Varaaminen alkaa ti 20.2.2018 klo 8. Varaukset vain puhelimitse, puh. 03 5656 6966. HUOM. Otamme vain yhden varauksen per puhelu.

Tulossa toukokuussa 2018: Vapriikin luokkaretkipaketit

Karhukierros_0094Tarjoamme esiopetusryhmille ja koululuokille toiminnallisia luokkaretkipaketteja opetuksen tueksi vuosittain toukokuussa. Luokkaretkipaketteihin sisältyy joko kävelykierros, toiminnallinen opastus tai opastus ja työpaja. Luokkaretkipakettien sisällöt on suunnattu eri-ikäisille oppilaille – tarkistathan siis, että kierros sopii juuri sinun luokallesi

Luokkaretkipaketit ovat tarjolla 8.5.–1.6.2018 välisenä aikana tiistaista perjantaihin klo 9–16 (lähdöt tasatunnein). HUOM. Muille ryhmille Vapriikki aukeaa klo 10.

Luokkaretkipaketin hinta on 10 euroa/oppilas (sisältää Vapriikin pääsymaksun 6 euroa). Tamperelaisille opetusryhmille luokkaretkipaketin hinta on 5 euroa/oppilas. Varsinaista opastusmaksua ei peritä. Kierroksille voi osallistua enintään 30 oppilasta sekä opettajat ja avustajat.

Tiedustelut ja varaukset arkisin klo 8–16 vain puhelimitse, 03 5656 6966. Emme ota sähköpostivarauksia.

Luokkaretkipaketit 2018

Västäräkkejä ja vesitähtiä – luontoretki Tammerkosken maisemiin
Onko Tammerkoskessa elämää? Saako koskialueella kalastaa? Mitä lintulajeja Tammerkoskelta voi tavata? Näiden asioiden lisäksi luontoretkellä selviää myös, miten Tammerkoski on syntynyt. Kävelykierroksen aikana tutustutaan koskialueen monimuotoiseen luontoon ja bongataan erilaisia eliölajeja. Kierros sopii esiopetusryhmille, alakouluille ja yläkouluille. Säänmukainen varustus! Kokonaiskesto 1 tunti.

UUTUUS: Koskessa ajan virta – teollisuusteemainen kävelykierros Tammerkosken maisemissa
Tammerkosken kuohut lumosivat aikoinaan sekä Ruotsin kuninkaan että Venäjän keisarit. Kosken voima valjastettiin teollisuuden käyttöön 1820-luvulla, ja kosken ympärille nousivat tehdasrakennukset. Mutta mitä tapahtui kosken rantaa 150 vuotta hallinneille punatiilirakennuksille, kun tuotanko siirtyi muualle? Kävelykierroksella tutustutaan Tammerkosken alueen teollisuushistoriaan Tampellan ja Finlaysonin alueiden uusiokäytössä olevien tehdasrakennuksien kautta. Kävelykierros on suunnattu alakoulun 5.–6. luokille sekä yläkouluille. Säänmukainen varustus! Kokonaiskesto 1 tunti.

UUTUUS: Kypäräkimara ja paitaparaati – varustesuunnittelua Suomen Jääkiekkomuseossa
Jääkiekkoa on pelattu maailmalla jo reilut 120 vuotta ja Suomessakin yli 90 vuotta. Lajin kehittyessä jääkiekkovarusteet, kuten kypärät ja pelipaidat, ovat kehittyneet ja muuttuneet huimasti. Kierroksen aikana tutustutaan jääkiekkovarusteisiin ja työpajassa suunnitellaan oma ehdotus jääkiekkokypärän tai pelipaidan kuvitukseksi. Kierros ja työpaja sopivat esiopetusryhmille, alakouluille ja yläkouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Se on siinä! – hokihokemia Suomen Jääkiekkomuseossa
Se on siinä! Den glider in! Poika on tullut kotiin! Nämä hokemat ovat tulleet tutuiksi suomalaisille jääkiekon kautta. Kierroksella tutustutaan lyhyesti suomalaisen jääkiekkoilun historiaan. Sanataidetyöpajassa perehdytään jääkiekkopuheeseen, pelataan lätkä-Aliasta ja ideoidaan jääkiekkoaiheisiin kuviin sopivia uusia hokihokemia. Kierros ja sanataidepaja sopivat esiopetusryhmille, alakouluille ja yläkouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Kiehtovat kivet – kurkistus Kivimuseon saloihin
Kivimuseon tuhansien kivien joukosta tarkastellaan lähemmin muutamia erikoisia ja kiinnostavia kivilajeja, kuten jännittäviä fossiileja tai upeita jalokiviä. Mistä tunnistaa meteoriitin ja millainen tunnelma on ametistiluolassa? Toiminnallisella opastuksella pääsee myös koskettamaan muutamia kiviä oppaan johdolla, ja kierroksen lopuksi ratkotaan yhdessä kiviarvoituksia. Toiminnallinen kierros on suunnattu esiopetusryhmille ja alakoulun 1.–3. luokille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Sarjakuvan sankarit ja tv:stä tutut – hahmosuunnittelua mediamuseo Rupriikissa
Tampereelle on perustettu Suomen ensimmäinen yleisradioasema, toinen televisiokanava, uutta teknologiaa omaksuva sanomalehti ja useita kansainvälisiä pelialan yrityksiä. Kierroksella tutustutaan tamperelaiseen mediaosaamiseen ja eri medioihin sanomalehdistä mobiilipeleihin sekä esitellään niihin liittyviä mediahahmoja. Kierroksen päätteeksi ideoidaan oma mediahahmo. Kierros ja hahmosuunnittelutyöpaja sopivat alakoulun 4.–6. luokille sekä yläkouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Millaista postissa oli ennen? – työpajakierros viestien matkassa Postimuseossa
Tarinaopastus Postimuseon Viestinviejät-näyttelyyn. Miksi postitalonpojalla oli keihäs ja ratsupostilla miekka matkassa? Mikä kumma on sulkakirje? Oppaan postilaukusta löytyy yhtä ja toista mielenkiintoista! Lopuksi jokainen saa tehdä oman rintamerkin kierroksella tutuksi tulleesta esineestä. Museossa käsiteltäviä aihepiirejä ovat postin menneisyys, oppilaiden omat tavat viestiä ja kuvasommittelu. Toiminnallinen kierros ja työpaja on suunnattu esiopetusryhmille ja alakouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

Emojit ja salakirjoitus – viestinnällinen rastikierros Postimuseossa
Historia sisältää monenlaisia salaisia viestejä ja salakirjoituksia. Miksi viestejä on haluttu salata? Miten viestintä on muuttunut? Kääntyvätkö emojit salakirjoitukseksi? Millaisen viestin sinä haluat kirjoittaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin perehdymme Postimuseon Viestinviejät -näyttelyssä toiminnallisten pisteiden kautta. Museossa käsiteltäviä aihepiirejä ovat postin ja viestinnän menneisyys sekä oppilaiden omat tavat viestiä. Toiminnallinen kierros on suunnattu yläkoulun 7.–9. luokille. Kokonaiskesto 1 tunti.

UUTUUS: Pienlehti on punk! – työpajakierros punkin hengessä Postimuseossa
Mikä sai nuoret innostumaan punkista ja itse tekemisestä 40 vuotta sitten? Miksi punk koettiin nuorisolle haitallisena? Miten pienlehtiä tehtiin? Kierroksella tutustumme 1970-luvun lopun nuorison elämään punkin ilmiöiden kautta. Opastuksen jälkeen oppilaat pääsevät tekemään luokan oman pienlehden. Työpajaan voi halutessaan valmistautua etukäteen keräämällä oppilailta ideoita lehden sisällöksi. Työpajakierros soveltuu hyvin yhteisöllisyyttä ja luokkahenkeä vahvistavaksi toiminnaksi. Kierros ja työpaja sopivat alakoulun 6. luokille ja yläkouluille. Kokonaiskesto 1 tunti.

 • Kesto: 1 tunti

 • Ryhmäkoko: enintään 30 oppilasta opettajineen ja valvojineen. Kohderyhmä: esiopetus, ala- ja yläkoulut

 • Opastuskielet: suomi

 • Hinta: 10 euroa/oppilas (sisältää Vapriikin pääsymaksun 6 euroa). Tamperelaisille opetusryhmille 5 euroa/oppilas. Varsinaista opastusmaksua ei peritä.

 • Varausohjeet

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!