Arkisto

Sika, Juice ja joulu – sika-aiheisia postikortteja

Pienoisnäyttely esittelee Pertti Leppäsen kokoelman kansainvälisiä sikapostikortteja, jotka on valittu esille Juicen Sika-joululaulun sanoituksen innoittamana.
24.11.2020 - 17.1.2021

       

 

 

 

 

Joulukinkku on monen joulupöydän perinteinen kunkku. Juice Leskisen (1950–2006) säveltämässä ja sanoittamassa Sika-joululaulussa käydään läpi porsaan elämänkaari kasvatuksesta joulupöytään.

Sika julkaistiin Leskisen Slam-yhtyeen Kuusessa ollaan -albumilla vuonna 1980. Laulun keskeinen riimi, ’Ihminen on sitä mitä hän syö’, on myös väkevä kannanotto nykytapoihimme ja erityisesti joulun ajan yltäkylläisiin syömisiin.

Sika on tuttu hahmo joulun ja uuden vuoden postikorteissa. Niissä sika esiintyy niin eläimenä kuin ruokana: tervehtii, toivottaa ja tuo onnea ja röhkii eri vaiheissa elinkaartaan, usein myös varsin inhimillisenä. Korttitaiteilijat sijoittavat sian läävään, arkeen, juhlaan ja tarjoiluvadille, osina tai kokonaisena. Suomalaisten korttien kuva-aiheet ovat useimmiten varsin kilttejä, maailmalla sika-aiheisten postikorttien tulkinnat ovat rajumpia.

106 sikapostikorttia on valittu esille Juicen Sika-joululaulun sanoituksen innoittamana keräilijä Pertti Leppäsen kokoelmista.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!