Musti-kerho

Musti-kerhon kuvia vuodelta 2018

Vuonna 2018 kerho kokoontuu 11 kertaa. Menemme yhdessä tutustumaan näyttelyihin, työskentelemme työpajoissa, tapaamme museoiden asiantuntijoita työssään, teemme kesäretken ja mikä tärkeintä – pidämme hauskaa!

Musti-kerho kokoontui vuoden 2018 ensimmäiseen kerhotapaamiseen Tampereen taidemuseoon lauantaina 13.1. Paikalle tuli 40 kerhovuoden aloituksesta innostunutta kerholaista. Kerhotapaamisen aiheena oli tällä kertaa pirkanmaalainen ITE-taide Miälentilat-näyttelyssä, ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn opas Laura Laurila perehdytti kerholaiset aiheeseen toiminnallisella kierroksella.

ITE-taiteella tarkoitetaan itseoppineiden taiteilijoiden tekemää arjen taidetta. Myös kerholaiset laitettiin heti kierroksen aluksi tekemään itse, kun taidetta tutkimalla kirjoitettiin runo tiettyjen sääntöjen mukaan. Tässä pohditaan runoon sopivia adjektiiveja kuvaamaan puista lehmää esittävää taideteosta.

ITE-taiteessa teosten materiaalit, tekniikat ja aiheet ovat usein peräisin taiteilijan omasta arjesta. Materiaaleina hyödynnetään usein ylijäämämateriaaleja, kuten tässä kuvassakin näkyvässä teoksessa. Kerholaiset tosin pohtivat jo, millaisen tehtävän he saavat tähän teokseen liittyen..

Esiin kaivettiinkin valtava foliorulla! Kerholaisten käsissä syntyi minikokoisia folioveistoksia, joiden aiheet liittyivät omaan arkeen eli kotipihaan, sieltä löytyviin esineisiin ja sinne liittyviin tarinoihin.

Kierroksen viimeinen tehtävä oli tutkia erilaisista materiaaleista koottua tuolia: mitä ja millaisia materiaaleja siihen oli käytetty, millaisia tekniikoita tuolin kokoamiseen oli tarvittu ja miten kierrätysmateriaalit sopivat käyttöesineeseen. Ja sitten oli taas luomistyön aika: kerholaisten piti ideoida kierrätysmateriaaleista tehty kodin käyttöesine.

Mikäpäs olisi käyttöesineistä tarpeellisempi kuin wc-pytty! Tämä pönttö on rakennettu mosaiikkityyliin niin ylellisistä kulta- ja hopeakappaleista kuin arkisemmistakin ylijäämämateriaaleista. ITE-taidetta siis puhtaimmillaan!

Helmikuussa Musti-kerho kokoontui Postimuseoon. Aluksi tutustuimme 33 kerholaisen voimin Pienlehtiä ja punkpostia -näyttelyyn: Postimuseon museolehtori Emilia Laulainen kertoi meille punk-musiikista ja sen mukanaan tuomista suomalaisista pienlehdistä. Kerholaisia naurattivat punk-lehtien omituiset nimet, kuten Hilse ja Aivopesu.

Kun olimme ihmetelleet pienlehtiä näyttelyssä, seuraavaksi olikin luvassa oman lehden tekeminen. Aiheena oli mikäs muukaan kuin Musti-kerho! Ensin kuitenkin pohdittiin, millaista sisältöä Musti-kerhon omaan lehteen voisi tulla.

Jokainen kerholainen sai tehtäväkseen tehdä kerholehteen oman sivun. Tehtävää siis riitti jaettavaksi ihan kuin oikeilla pienlehtien tekijöilläkin. Sakset viuhumaan!

Valmiiseen lehteen tarvittiin tietysti kansi ja takakansi. Sisäsivuille tuli mainoksia, arvosteluja, tehtäväsivuja, artikkeleita ja muitakin samoja teemoja kuin 1970-luvun pienlehdissäkin.

Tässä esimakua kerholehden sisällöstä. Aika moni kerholainen teki jonkinlaisen tehtäväsivun ristikoineen, sudokuineen, labyrintti- ja yhdistä pisteet -tehtävineen.

Kansikuvan tehnyt tiimi poseeraa valmiin kannen kanssa. Monistettu ja nidottu kerholehti ”HotDog” postitetaan helmikuun tapaamisessa olleille kerholaisille seuraavan kerhokirjeen mukana.

Maaliskuun kerhotapaamisen aiheena oli Suomen kuningas -näyttely Museo Milavidassa. Kävimme näyttelyssä, askartelimme omalle arvollemme sopivat kruunut ja pääsimme hovimuotokuvaajan kuvattavaksi. Paikalle tulleita 40 kerholaista oli ensimmäisenä vastassa majesteetti Markus I, jonka kanssa kerholaiset pääsivät tutustumaan näyttelyyn.

Musti-kerholaiset jaettiin kahteen ryhmään: isommat kerholaiset lähtivät ensin opastukselle ja pienemmät kerholaiset suuntasivat kruunuaskartelupajaan. Isommat kerholaiset ovat juuri aloittamassa kierrosta majesteetti Markus I:n johdolla ja pääsevät pian kuulemaan, miksi ja millainen kuningas Suomelle valittiin hallitsijaksi tasan sata vuotta sitten.

Pienemmät kerholaiset aloittivat askartelemalla kruunut Sallamarin ja Mirkan ohjauksessa. Työpajassa alkoikin heti säpinä, kun kerholaiset saivat käsiinsä kultakartonkia, värikkäitä huopatilkkuja ja papereita sekä tietysti kimaltavia tekotimantteja!

Kerhotapaamisen puolivälissä oli vaihdon aika: kruunupäiset pienemmät kerholaiset lähtivät opastukselle ja isommat kerholaiset pääsivät askarteluhommiin. Tässä kuullaan Suomen kuninkaalle suunnitellusta palatsista ja sinne hankituista upeista huonekaluista.

Vielä loput jalokivet kruunuun koristeeksi ja sitten on valmista!

Kerhotapaamisen aikana kerholaiset pääsivät halutessaan myös poseeraamaan hovikuvaaja Ari-Matiakselle joko kuninkaan valtaistuimella tai Milavidan juhlasalin pöydän ääressä omat tai lainakruunut päässään. Kuninkaalliset muotokuvat postitetaan kerholaisille kotiin maalis-huhtikuun aikana.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!