Musti-kerho

Musti-kerhon kuvia vuodelta 2017

Vuonna 2017 Musti-kerho järjestää 11 kerhotapaamista. Luvassa on hauskoja museovierailuita, veikeitä työpajoja, tutustumista museoiden kulissien takaiseen työhön ja tietysti kesäretki ja joulujuhlat!

Musti-kerho aloitti vuoden 2017 kokoontumalla Tampereen taidemuseoon. Tutustuimme 28 kerholaisen voimin Essi Renvallin näyttelyyn kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn museolehtorien Mari Jalkasen (kuvassa) ja Janina Ahlforsin kanssa. Ensin kuultiin Marin tarinoita Essi Renvallin elämästä, sitten tutkittiin tarkemmin taiteilijan tekemiä veistoksia, niiden muotoja, värejä ja materiaaleja.

Seuraavaksi kokeiltiin mallista piirtämistä! Ahkerien kerholaisten käsissä Renvallin veistokset muuttuivat piirroksiksi nopeasti. Testasimme myös, miten hyvin kerholaiset osasivat muuttua itse veistosten hahmoiksi ja matkia niiden ilmeitä, asentoja ja eläytymistä eri tunnetiloihin.

Lopuksi oli vielä muotokuvatehtävän aika. Janina (kuvassa) ohjeisti kerholaiset ottamaan toisistaan erilaisia valokuvia, joissa tulisi esiin kuvattavan luonne, tunnetila ja ominaisuudet. Ihan niin kuin Essinkin muotokuvaveistoksissa!

Aika monen kerholaisen mielestä sekä muotokuvaajana että mallina toimiminen oli kivaa. Muotokuvatehtävän tuotokset jäivät kerholaisille, sillä he saivat tulostaa kuvansa itse muistoksi kerhotapaamisesta.

Musti-kerho kokoontui hiihtolomalla 3.3.2017 kerholaisten toivekohteessa eli Vapriikin kuva-arkistossa. Kaikki 22 kerholaista kuuntelivat tarkkaavaisesti, kun kuva-arkiston tutkija Antti Liuttunen ja valokuvaaja Reetta Tervakangas kertoivat työstään. Antti selitti kerholaisille, miten huolellista työtä tekevä tutkija voi päätellä kuvan pienistäkin yksityiskohdista vaikkapa sen, missä ja milloin kuva on otettu tai kuka sen on ottanut. Aikamoista salapoliisihommaa!

Antti ja Reetta näyttivät kerholaisille myös runsaasti vanhoja Tampere-kuvia. Kuvaesityksen jälkeen kerholaiset pääsivät tutustumaan kuviin lähemminkin: kerholaisille oli kerätty valtava kasa erilaisia rakentamiseen liittyviä vanhoja valokuvia, joiden avulla ryhdyttiin suunnittelemaan tulevaisuuden Tamperetta!

Kerholaiset tekivät kollaasitekniikalla suunnitelman tulevaisuuden kaupungista hyödyntäen vanhoja valokuvia ja itse tehtyjä piirroksia ja kuvituksia. Moni ideoi keskustaan ihan uudenlaisia rakennuksia, kuten korkeita pilvenpiirtäjiä, uusia siltoja Tammerkosken suulle ja erilaisia futuristisia kulkuvälineitä, kuten lentäviä autoja. Tässä erään kerholaisen tulevaisuudennäkymät saasteettomien uusien tehtaiden valtaamasta Tampereesta.

Lopuksi valokuvaaja Reetta kuvasi lähes kaikki kerholaisten suunnitelmat ja näin ne tallentuivat osaksi kuva-arkiston kokoelmia. Mahtaa tulevaisuuden kuvatutkijoilla oli jännittävää selailla kuvia ja selvittää, millaisena tulevaisuus Tampereella näyttäytyi vuonna 2017!

Musti-kerho kokoontui maaliskuussa 26.3.2017 Sara Hildénin taidemuseolla ja tutustui Jarmo Mäkilän vaikuttavaan näyttelyyn. Paikalla oli 33 innostunutta kerholaista. Oppaana toimi kuvataiteilija Inka Ylihärsilä, joka kertoi ensin kerholaisille hieman Mäkilän töistä ja tyylistä.

Inka antoi kerholaisille erilaisia piirustustehtäviä taiteeseen tutustumisen lomassa. Yhden teoksen ääressä piti tehdä kuva itsestä sarjakuvahahmona, toisen työn ääressä piti piirtää jokin suuri muoto. Tässä piirretään Jarmo Mäkilän teoksen yksityiskohtia.

Vasta lopuksi paljastui, mihin tarkoitukseen pieniä piirustustehtäviä tarvittiin! Näyttelykäynnin jälkeen kerholaisten tuli koota piirroksistaan kollaasityö, joista Jarmo Mäkiläkin on tullut tunnetuksi. Ei muuta kuin sakset viuhumaan ja kollaasia kokoamaan!

Lopuksi valmiista kollaasitöistä koottiin pieni taidenäyttely, johon tutustuttiin yhdessä. Aika moni oli osannut ammentaa Mäkilän taiteesta samoja teemoja ja kollaasin kokoamisen tyyliä eli taideteoksia oli jälleen kerran tutkittu varsin tarkkaan. Mutta se nyt ei ole mikään ihme, sillä kerholaiset ovat varsinaisia taiteen asiantuntijoita!

Musti-kerho kokoontui huhtikuussa Museo Milavidaan, jossa teemana oli ”Rilliralli!”. Ensimmäiseksi 28 kerholaista pääsivät tutustumaan silmä- ja aurinkolasimuotiin Ihanat pokat -näyttelyssä museolehtori Sallamari Angerian johdolla.

Kierroksen jälkeen otettiin näppituntumaa rilleihin ja päästiin kokeilemaan eri aikojen silmä- ja aurinkolaseja omalle nenälle. Ilmassa oli innokkuutta: Kenelle sopivat kissansilmälasit? Kuka kantoi aurinkolasinsa tyylillä? Onko nämä nyt ne kekkoslasit? Saako sitä monokkelia vielä kokeilla?

Sen jälkeen kerholaiset ikuistettiin silmälasipotretteihin. Rillimallit poseerasivat Vapriikin museoavustaja Jorma Aution kameralle kuin ammattilaiset!

Tässä yhden kerholaisen silmälasimuotikuva. Tyylikkäät kissansilmälasit ovat peräisin 1950-luvulta, malli edustaa 2000-lukua.

Kerholaiset pääsivät myös tekemään työpajassa itselleen hassuttelulasit eri materiaaleja hyödyntäen. Työpajan ohjasi kuvataiteilija Inka Ylihärsilä, joka antoi kerholaisille vinkkejä erilaisista kehysmalleista. Aika moni taitteli itselleen värikkäistä piippurasseista hauskat vappupokat.

Tässä kerhotapaamisessa hihiteltiin ennätyksellisen paljon, kun aina jostain löytyi sovitettavaksi vielä jotkut hassunkuriset pokat: ”Nää on ihan parhaat, saaks ottaa vielä yhden kuvan nää lasit päässä?!” Kerholaiset saavat myöhemmin postitse kotiin heistä otetut rillimallikuvat muistoksi hauskasta kerhotapaamisesta.

Toukokuussa Musti-kerholaiset pääsivät tutustumaan Postimuseon järjestämään kansainväliseen Finlandia2017-postimerkkeilytapahtumaan Tampere-talossa. Paikalle tuli 26 innokasta kerholaista. Heti kerhotapaamisen aluksi Postimuseon museolehtori Elina Eerola vei joukon teroittamaan tietojaan postimerkeistä, sillä ensimmäiseksi vuorossa oli joukkueittain suoritettu Kahoot-tietovisa.

Tietovisan jälkeen lähdettiin kohti Postimuseon tuottamaa Merkillinen seikkailu -lastennäyttelyä. Kerholaiset saivat tutustua näyttelyn hauskoihin toimintapisteisiin ryhmittäin nuoren ohjaajan avustamana. Tässä tunnustellaan, mikä postimerkkeilijän työväline kätkeytyy pimeään aukkoon.

Toimintapisteissä kokeiltiin muun muassa postikortin kirjoittamista ja postimerkkien ryhmittelyä, poseerattiin postimerkkimalleina, arvuuteltiin maailman vanhimpien postimerkkien alkuperää ja harjoiteltiin postimerkkien liottamista (kuvassa). Tämä vasta oli hauskaa, mutta tarkkuutta vaativaa puuhaa!

Lopuksi käytiin vielä tutustumassa lyhyesti varsinaiseen kansainväliseen postimerkkikilpailunäyttelyyn ja sen palkittuihin merkkikokoelmiin. Taisipa joihinkin kerholaisiin tarttua oikein innostus postimerkkien keräilyyn!

Kesäkuussa Musti-kerho suuntasi perinteiselle kesäretkelle! Tänä vuonna päästiin vierailemaan tunnelmallisessa Amurin työläismuseokorttelissa. Paikalle tuli 22 kerholaista. Kerholaisia oli vastassa opas Maria Rikkonen, joka piti ensin kerholaisille lyhyen kierroksen vanhoissa työläisasunnoissa.

Kierroksella kuultiin yhtä ja toista mielenkiintoista entisajan elämästä Tampereella ja kerholaiset pääsivät vierailemaan esimerkiksi vanhanajan osuuskaupassa. Tässä ihmetellään vanhan kassakoneen toimintaa.

Kierroksen jälkeen luvassa oli kesäjuhliin sopivia entisajan pihaleikkejä! Vauhdikkaista ja hauskoista perinneleikeistä tutuksi tulivat muun muassa ”Susi ja lammas”, ”Noidan kalakeitto” ja ”Harakat pellolla”. Viuh, nyt harakat kiitävät pellolla karkuun vihaista isäntää ja emäntää!

Leikkihetken jälkeen kokeiltiin vielä vyön letittämistä ja puujaloilla kävelyä. Moni kerholainen oli letityspuuhissa ensimmäistä kertaa, mutta kuten kuvasta näkyy, uuden taidon harjoitteluun syvennyttiin innokkaasti ja huolellisesti. Lopputuloksena syntyikin upeita lettivöitä! Letityksen ja pihaleikkien jälkeen kerholaisten kesäjuhlat huipentuivat herkutteluun kahvila Amurin Helmessä. Tästä kesä voi alkaa!

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!