Musti-kerho

Musti-kerhon kuvia vuodelta 2017

Vuonna 2017 Musti-kerho järjestää 11 kerhotapaamista. Luvassa on hauskoja museovierailuita, veikeitä työpajoja, tutustumista museoiden kulissien takaiseen työhön ja tietysti kesäretki ja joulujuhlat!

Musti-kerho aloitti vuoden 2017 kokoontumalla Tampereen taidemuseoon. Tutustuimme 28 kerholaisen voimin Essi Renvallin näyttelyyn kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn museolehtorien Mari Jalkasen (kuvassa) ja Janina Ahlforsin kanssa. Ensin kuultiin Marin tarinoita Essi Renvallin elämästä, sitten tutkittiin tarkemmin taiteilijan tekemiä veistoksia, niiden muotoja, värejä ja materiaaleja.

Seuraavaksi kokeiltiin mallista piirtämistä! Ahkerien kerholaisten käsissä Renvallin veistokset muuttuivat piirroksiksi nopeasti. Testasimme myös, miten hyvin kerholaiset osasivat muuttua itse veistosten hahmoiksi ja matkia niiden ilmeitä, asentoja ja eläytymistä eri tunnetiloihin.

Lopuksi oli vielä muotokuvatehtävän aika. Janina (kuvassa) ohjeisti kerholaiset ottamaan toisistaan erilaisia valokuvia, joissa tulisi esiin kuvattavan luonne, tunnetila ja ominaisuudet. Ihan niin kuin Essinkin muotokuvaveistoksissa!

Aika monen kerholaisen mielestä sekä muotokuvaajana että mallina toimiminen oli kivaa. Muotokuvatehtävän tuotokset jäivät kerholaisille, sillä he saivat tulostaa kuvansa itse muistoksi kerhotapaamisesta.

Musti-kerho kokoontui hiihtolomalla 3.3.2017 kerholaisten toivekohteessa eli Vapriikin kuva-arkistossa. Kaikki 22 kerholaista kuuntelivat tarkkaavaisesti, kun kuva-arkiston tutkija Antti Liuttunen ja valokuvaaja Reetta Tervakangas kertoivat työstään. Antti selitti kerholaisille, miten huolellista työtä tekevä tutkija voi päätellä kuvan pienistäkin yksityiskohdista vaikkapa sen, missä ja milloin kuva on otettu tai kuka sen on ottanut. Aikamoista salapoliisihommaa!

Antti ja Reetta näyttivät kerholaisille myös runsaasti vanhoja Tampere-kuvia. Kuvaesityksen jälkeen kerholaiset pääsivät tutustumaan kuviin lähemminkin: kerholaisille oli kerätty valtava kasa erilaisia rakentamiseen liittyviä vanhoja valokuvia, joiden avulla ryhdyttiin suunnittelemaan tulevaisuuden Tamperetta!

Kerholaiset tekivät kollaasitekniikalla suunnitelman tulevaisuuden kaupungista hyödyntäen vanhoja valokuvia ja itse tehtyjä piirroksia ja kuvituksia. Moni ideoi keskustaan ihan uudenlaisia rakennuksia, kuten korkeita pilvenpiirtäjiä, uusia siltoja Tammerkosken suulle ja erilaisia futuristisia kulkuvälineitä, kuten lentäviä autoja. Tässä erään kerholaisen tulevaisuudennäkymät saasteettomien uusien tehtaiden valtaamasta Tampereesta.

Lopuksi valokuvaaja Reetta kuvasi lähes kaikki kerholaisten suunnitelmat ja näin ne tallentuivat osaksi kuva-arkiston kokoelmia. Mahtaa tulevaisuuden kuvatutkijoilla oli jännittävää selailla kuvia ja selvittää, millaisena tulevaisuus Tampereella näyttäytyi vuonna 2017!

Musti-kerho kokoontui maaliskuussa 26.3.2017 Sara Hildénin taidemuseolla ja tutustui Jarmo Mäkilän vaikuttavaan näyttelyyn. Paikalla oli 33 innostunutta kerholaista. Oppaana toimi kuvataiteilija Inka Ylihärsilä, joka kertoi ensin kerholaisille hieman Mäkilän töistä ja tyylistä.

Inka antoi kerholaisille erilaisia piirustustehtäviä taiteeseen tutustumisen lomassa. Yhden teoksen ääressä piti tehdä kuva itsestä sarjakuvahahmona, toisen työn ääressä piti piirtää jokin suuri muoto. Tässä piirretään Jarmo Mäkilän teoksen yksityiskohtia.

Vasta lopuksi paljastui, mihin tarkoitukseen pieniä piirustustehtäviä tarvittiin! Näyttelykäynnin jälkeen kerholaisten tuli koota piirroksistaan kollaasityö, joista Jarmo Mäkiläkin on tullut tunnetuksi. Ei muuta kuin sakset viuhumaan ja kollaasia kokoamaan!

Lopuksi valmiista kollaasitöistä koottiin pieni taidenäyttely, johon tutustuttiin yhdessä. Aika moni oli osannut ammentaa Mäkilän taiteesta samoja teemoja ja kollaasin kokoamisen tyyliä eli taideteoksia oli jälleen kerran tutkittu varsin tarkkaan. Mutta se nyt ei ole mikään ihme, sillä kerholaiset ovat varsinaisia taiteen asiantuntijoita!

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!