Pirkanmaan maakuntamuseo

Pirkanmaan maakuntamuseon muuta toimintaa, hankkeita, seminaari- ja koulutus aineistoja sekä linkkejä

Adoptoi monumentti

Adoptoi monumentti on vapaaehtoistyötä arkeologisten kohteiden, historiallisten rakenteiden ja vanhojen rakennusten – ja ennen kaikkea ihmisten parissa. Se on tiedon keräämistä, hoitosuunnitelmien tekemistä, siivousta, vesakonraivuuta, tervausta, maalausta, ikkunoiden korjaamista, yhdessäoloa monenlaisissa ympäristöissä ja paikoissa.

Suuri osa vapaaehtoisista työskentelee pitkäjänteisesti yhden kulttuuriperintökohteen hyväksi. Toiset valitsevat lyhytaikaisempia toimintamuotoja, kuten osallistumisen kulttuuriympäristöleireille.

 

Kohdevalikoimaan kuuluu esimerkiksi: rautakautinen linnavuori, hautaröykkiö, kiviaita, kellari, viljamakasiini ja laululava. Kohteiksi valikoidaan mielellään huomiota herättäviä ja symbolisia kohteita, jotka levittävät sanomaa hoitajiensa kulttuuritahdosta. Toiminnassa on mukana myös koululuokkia, joille kohteet tarjoavat ainesta opetukseen.

Tutustu tarkemmin Adoptoi monumentin omilla nettisivuilla ja ota seurantaan aktiiviset Facebooksivut.

Koulutusta metallinetsinharrastajille

Pirkanmaan maakuntamuseo järjesti metallinetsinharrastajille koulutuspäivän arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja metallinetsinharrastuksesta lauantaina 8.12.2018 Museokeskus Vapriikin auditoriossa.

Päivän aikana kartutettiin harrastajien tietoutta arkeologiaan liittyvistä toimintaperiaatteista ja käytännöistä. Koulutuspäivään sisältyi tentti, jossa testattiin osallistujien arkeologiaan liittyvää tietämystä. Tentin hyväksytysti läpäisseet saavat kortin, joka osoittaa kortin haltijan suorittaneen museoviranomaisen järjestämän kurssin ja läpäisseen siihen liittyvän tentin.

 

Ohjelma (pdf)
Oheislukemista (docx)

Koulutuspäivän 2017 esitykset:
Tuija-Liisa Soininen (pdf)
Ulla Lähdesmäki (pdf)
Olli Soininen (pdf)
Ulla Moilanen (pdf)

Tietopalveluita internetissä (docx)

Seutumuseo -pilottihanke

Maakuntamuseolla on käynnissä Seutumuseomallin kokeiluhanke vuosina 2017-2019. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa arvioidaan seudullisen yhteistyömallin toimivuutta paikallismuseoiden ja kulttuuriperinnön hoidossa. Kaksivuotiseen hankkeeseen osallistuvat omarahoitusosuudella myös Hämeenkyrön, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Pälkäneen ja Ylöjärven kunnat.

Hankkeen tavoitteena on kehittää näiden kuntien paikallismuseotoimintaa sekä edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua kotiseutunsa kulttuuriperintötoimintaan. Kuntien edustajista on koottu yhteistyöryhmä, jossa neuvotellaan hankkeen sisällöistä. Hankkeessa kehitetään muun muassa yhteistyötä koululaisten kanssa, järjestetään muisteluiltoja sekä edistetään näyttely- ja museopedagogista toimintaa.

 

Hankkeessa on työskennellyt 10.2.2019 asti seutumuseotutkija FM Tuija Visuri ja 11.2.-11.10.2019 seutumuseotutkijan sijaisena työskentelee Hanna Jaakola. Seutumuseotutkijan tehtävänä on suunnitella, koordinoida ja toteuttaa yhteistä toimintaa yksikön päällikön ja maakuntamuseotutkijan ohjauksessa.

Tursiannotkon rautakautinen asuinpaikka

Pyhäjärven rannalla Pirkkalassa sijaitseva Tursiannotko on Suomen rautakauden lopun merkittävimpiä asuinpaikkoja. Pirkanmaan maakuntamuseo on suorittanut alueella arkeologisia kaivauksia vuodesta 2010. Kaivauksiin ja niiden ainutlaatuisiin löytöihin voi tutustua Tursiannotkon omilla sivuilla.

Pirkkalankylän Tursiannotkon rautakautisen asuinpaikan kaivauksissa löytynyt koristeellinen luulusikka. Kuva: Pirkanmaan maakuntamuseo.
Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!