Pirkanmaan maakuntamuseo

Pirkanmaan maakuntamuseon muuta toimintaa, hankkeita, seminaari- ja koulutus aineistoja sekä linkkejä

Koulutusta metallinetsinharrastajille

Pirkanmaan maakuntamuseo järjestää lauantaina 7.3.2020 klo 12-17 Museokeskus Vapriikin auditoriossa koulutuspäivän metallinetsinnän harrastuksesta arkeologian näkökulmasta. Päivän aikana jaetaan tietoa arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja siihen liittyvän metallinetsinnän toimintaperiaatteista ja hyvistä käytännöistä.

Koulutuspäivän lopuksi voi halutessaan suorittaa tentin, jossa testataan arkeologiaan liittyvää tietämystä. Tentin hyväksytysti läpäissyt saa metallinetsinnän harrastajan kortin, joka osoittaa kortin haltijan suorittaneen museoviranomaisen järjestämän kurssin ja läpäisseen siihen liittyvän tentin.

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Ilmoittautuminen Pirkanmaan maakuntamuseoon 4.3.2020. klo 15 mennessä sähköpostitse osoitteeseen pirkanmaan.maakuntamuseo@tampere.fi.

Adoptoi monumentti

Adoptoi monumentti on vapaaehtoistyötä arkeologisten kohteiden, historiallisten rakenteiden ja vanhojen rakennusten – ja ennen kaikkea ihmisten parissa. Se on tiedon keräämistä, hoitosuunnitelmien tekemistä, siivousta, vesakonraivuuta, tervausta, maalausta, ikkunoiden korjaamista, yhdessäoloa monenlaisissa ympäristöissä ja paikoissa.

Suuri osa vapaaehtoisista työskentelee pitkäjänteisesti yhden kulttuuriperintökohteen hyväksi. Toiset valitsevat lyhytaikaisempia toimintamuotoja, kuten osallistumisen kulttuuriympäristöleireille.

 

Kohdevalikoimaan kuuluu esimerkiksi: rautakautinen linnavuori, hautaröykkiö, kiviaita, kellari, viljamakasiini ja laululava. Kohteiksi valikoidaan mielellään huomiota herättäviä ja symbolisia kohteita, jotka levittävät sanomaa hoitajiensa kulttuuritahdosta. Toiminnassa on mukana myös koululuokkia, joille kohteet tarjoavat ainesta opetukseen.

Tutustu tarkemmin Adoptoi monumentin omilla nettisivuilla ja ota seurantaan aktiiviset Facebooksivut.

Lainaa kuvapaketti!

Pirkanmaan maakuntamuseo on yhteistyössä Vapriikin kuva-arkiston kanssa koonnut kaksi lainattavaa kuvapakettia. Toinen lapsuuteen ja lasten leikkeihin keskittyvä kuvapaketti on nimeltään MINÄ MUISTAN – Muistikuvia lapsuudesta. Toinen juuri valmistunut kuvapaketti puolestaan kertoo rakennuksista ja paikoista. Se on nimeltään MUISTATKO NÄITÄ? – Nykyistä ja mennyttä Tamperetta. Valokuvat ovat pääosin Tampereelta, ajoittuvat 1800-luvun lopulta nykypäiviin ja kertovat elävästi entisajan elämänmenosta.

Kuvapaketti soveltuu moneen: kuvia voi katsella vuoteessa, pöydän ääressä tai vaikka lattialla, yhtä hyvin yksin kuin ryhmässä kierrättäenkin. Kuvien avulla voi virittää keskustelua ja muisteluhetkiä. Kilpailuhenkisimmät voivat pelata rakennusaiheisen kuvapaketin kansioista kuvien lisäksi löytyvää karttapeliä.

Kuvapaketit on suunniteltu erityisesti palvelutalojen, vanhainkotien, päiväkotien ja koulujen lainattaviksi, mutta ne soveltuvat kenelle tahansa. Paketin lainaaminen on maksutonta ja laina-ajasta sovitaan tapauskohtakohtaisesti.

Tiedusteluihin vastaa ja varauksia ottaa vastaan Pirkanmaan maakuntamuseon paikalliskulttuuritutkija Anu Salmela, puh. 0500 830 130, anu.salmela@tampere.fi.

Kuvapaketti on kannellinen kartonkilaatikko, jonka sisällä kansioissa on A4 -kokoisia laminoituja valokuvia. Kunkin kuvan kääntöpuolelta löytyvät tiedot kuvausajankohdasta ja -paikasta sekä kuvaajan nimi. Kuva: Pirkanmaan maakuntamuseo.

Seutumuseo -pilottihanke

Seutumuseotoiminta jatkuu kaudella 2020-2021 Tampereen, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden ja Pirkkalan ja Ylöjärven välisellä yhteistyösopimuksella.  Seutumuseotutkijana työskentelee FM Hanna Jaakola.

Maakuntamuseolla oli käynnissä Seutumuseomallin kokeiluhanke vuosina 2017-2019. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa arvioitiin seudullisen yhteistyömallin toimivuutta paikallismuseoiden ja kulttuuriperinnön hoidossa. Kaksivuotiseen hankkeeseen osallistuivat omarahoitusosuudella myös Hämeenkyrön, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Pälkäneen ja Ylöjärven kunnat.

Hankkeen tavoitteena on kehittää näiden kuntien paikallismuseotoimintaa sekä edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua kotiseutunsa kulttuuriperintötoimintaan. Kuntien edustajista on koottu yhteistyöryhmä, jossa neuvotellaan hankkeen sisällöistä. Hankkeessa kehitetään muun muassa yhteistyötä koululaisten kanssa, järjestetään muisteluiltoja sekä edistetään näyttely- ja museopedagogista toimintaa.

 

Hankkeessa on työskennellyt 10.2.2017 asti seutumuseotutkija FM Tuija Visuri ja 11.2.-11.10.2019 seutumuseotutkijan sijaisena työskentelee Hanna Jaakola. Seutumuseotutkijan tehtävänä on suunnitella, koordinoida ja toteuttaa yhteistä toimintaa yksikön päällikön ja maakuntamuseotutkijan ohjauksessa. Hankkeen toukokuussa 2019 valmistuneeseen väliraporttiin (pdf) voit tutustua tästä.

Tursiannotkon rautakautinen asuinpaikka

Pyhäjärven rannalla Pirkkalassa sijaitseva Tursiannotko on Suomen rautakauden lopun merkittävimpiä asuinpaikkoja. Pirkanmaan maakuntamuseo on suorittanut alueella arkeologisia kaivauksia vuodesta 2010. Kaivauksiin ja niiden ainutlaatuisiin löytöihin voi tutustua Tursiannotkon omilla sivuilla.

Pirkkalankylän Tursiannotkon rautakautisen asuinpaikan kaivauksissa löytynyt koristeellinen luulusikka. Kuva: Pirkanmaan maakuntamuseo.
Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!