Pirkanmaan Maakuntamuseo

Pirkanmaan maakuntamuseossa hoidetaan suurinta osaa museokeskuksen alueellisista tehtävistä. Maakuntamuseo on keskittynyt erityisesti kulttuuriympäristön vaalimiseen. Se antaa
asiantuntija-apua arkeologiaan, rakennuskulttuuriin, rakennuskorjaukseen, paikalliskulttuurityöhön, kansalaistoimintaan ja suojelukysymyksiin liittyvissä asioissa.

Yksikön toimitilat sijaitsevat Tampereella, Museokeskus Vapriikissa, entisen Tampellan konepajan tiloissa, Tammerkosken ainutlaatuisessa teollisessa kulttuurimaisemassa.

Yhteystiedot

Neuvonta- ja tietopalvelut

Pirkanmaan maakuntamuseosta on saatavilla tiedot esim. maakunnan arkeologisista ja rakennetun ympäristön tutkimuksista ja kulttuuriympäristökohteista annetuista lausunnoista.

Maakuntamuseo neuvoo suojeluasioissa, rakennusten korjaamisessa sekä myös arkeologisten kohteiden hoidossa Adoptoi monumentti -hankkeen yhteydessä.

Maakuntamuseolta saa apua paikallismuseoiden ohjaukseen. Palvelu koskee niin yksityisiä kuin yhteisöjen omistamia museoita koko Pirkanmaalla. Museokompassi.fi -portaali sisältää tiedot Pirkanmaan paikallismuseoista. Museo neuvoo myös esim. museorakennusten korjauksessa, konservoinnissa, valokuvien ja esineiden hoidossa, luetteloinnissa ja paikallismuseoille tuotetun Siiri-järjestelmän käytössä. Lisäksi museo järjestää yhteistilaisuuksia, esim. vuosittaiset maakunnalliset museopäivät museoharrastajille.

Museon Siiri–tietojärjestelmään kartutetaan tietoa tutkimuksista ja sen yhteydessä ylläpidetään paikkatietokantaa eri alueiden arvoista. Tietojärjestelmästä on tulostettavissa tietoa esim. maanomistajille ja kulttuuriympäristöstä kiinnostuneille tietosuojalain puitteissa.

Mitä mieltä olet Siiristä? Vastaa kyselyyn, jotta voimme parantaa palveluamme.

Maakuntamuseolla on viranomais-, tutkimus- ja näyttelytoiminnan avuksi luotu kulttuuriympäristökirjasto. Sen sisältämiä aineistoja on mahdollisuus hakea Piki-verkkokirjaston kautta. Aineistoja ei lainata ulkopuolelle, mutta niihin voi tutustua ajanvarausmenettelyllä museon tiloissa.

Museo järjestää eri asiakasryhmille asiantuntijakoulutusta tilauksesta (aihealueita: arkeologia, esihistoria, rakennusperintö, arkkitehtuuri, kulttuurimaisemat, korjausrakentaminen, suojelukäytännöt jne.) ja kaikille avointa ohjelmaa, esim. Pirkanmaan alta -seminaari arkeologisten kenttätöiden tuloksista keväisin ja tapahtumia valtakunnallisten arkeologian päivien ja Euroopan rakennusperintöpäivien yhteydessä syksyisin.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!