Museokauppa

Museokaupasta läydät ainutlaatuiset tuotteet itselle ja lahjaksi!

Vapriikin museokaupasta löydät hyvän kirjallisuus- valikoiman, uniikit lahjat ja mukavat tuliaiset. Tervetuloa asioimaan myös ilman museokäyntiä!


Kirjat

Tiistaitarjotin - makumatka 70-luvulle

Tiistaitarjotin vie makumatkalle 70-luvulle herkullisten arkiruokien pariin. Ruokaohjeissa hyödynnetään satokauden raaka-aineita ja kunnioitetaan puhtaita makuja. Ruoat ovat konstailemattomia ja maukkaita.

Tiistaitarjottimen yli 120 ruokaohjetta on peräisin 70-luvulta. Niiden avulla voit loihtia vaivattomasti ja pienellä budjetilla maistuvaa ja terveellistä kotiruokaa. Kirja on kuvitettu Juhani Riekkolan näyttävillä annoskuvilla, jotka nostavat mieliin ruokamuistoja ja virittävät 70-luvun tunnelmaan.

Tervetuloa 70-luvulle!

Julkaisija Tampereen museot
Toimittaja Reetta Lepistö

ISBN 978-951-609-984-5

Kadonnut Fortuna - seikkailu antiikin Ostiassa

Antiikintutkija Ria Berg on kirjoittanut ja kuvittanut vauhdikkaan salapoliisitarinan. Tapahtumapaikka Ostia eli kukoistuksensa kautta, ja antiikin elämäntapa, uskomukset ja elinehdot heräävät henkiin tarinan käänteissä.

Sisältö sopii 8-13-vuotiaille ja kaikille seikkaulusta ja historiasta kiinnostuneille.

Teksti ja kuvitus Ria Berg

ISBN 978-951-866-960-2

Ostia, portti Roomaan

Vapriikin Ostia, portti Roomaan -näyttelyn samanniminen julkaisu ilmestyi 31.1. Kirja tuo esiin tuoreinta kansainvälistä Ostia-tutkimusta, ja kertoo, miksi Ostia on viimeistään nyt syytä nostaa ansaitsemalleen paikalle yhtenä kiehtovimmista ja tutkimuksellisesti merkittävimmistä roomalaisista kaupungeista. Julkaisu on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos antiikin Ostiasta. Sen kirjoittajina ovat Ostia-tutkimuksen johtavat asiantuntijat Suomesta ja maailmalta.

Ostia, antiikin Rooman satamakaupunki, sijaitsee Tiber-joen muinaisella suulla noin 25 kilometrin päässä Roomasta. Ostian jäännökset antavat runsaasti tietoa etenkin kaupungin monikulttuurisesta työväestöstä ja tavallisten ihmisten arjesta. Kukoistusaikanaan, 100–200-luvuilla jälkeen ajanlaskun alun, Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein satamakaupunki, noin 50 000 asukkaan kansainvälinen merenkulun ja kaupan keskus. Ostian kautta Roomaan saapui niin leipäviljaa, öljyä ja viiniä kuin ihmisiä ja uusia aatteitakin.

Kirjan ovat toimittaneet Arja Karivieri ja Marjo Meriluoto

ISBN 978-951-609-965-4

Kadonneet kaunottaret - Tampereen rakennushistoriaa

Kadonneet kaunottaret johdattaa lukijan sadan vuoden taakse Tampereen kaduille ja kortteleihin. Teoksen upea kuvitus ja monipuolinen teksti vievät syvälle kadotettujen rakennusten, niiden rakentajien ja Tampereen historiaan. Vanhojen rakennusten kauneus ja tarinat lumoavat.

Kirjan tekijät haluavat tarjota lukijoille nostalgisen ja esteettisen elämyksen, mahdollisuuden lumoutua vanhojen rakennusten kauneudesta. Usein sanotaan, että draama – oli kyse sitten kaunokirjallisuudesta, teatterista tai elokuvasta – toimii parhaiten silloin, kun yleisölle jää esityksen tai lukukokemuksen jälkeen menetyksen tunne. Kenties tämä kirja synnyttää myös jotakin samanlaista, draamallisen kokemuksen kaupungista, jollainen Tampere joskus on ollut. Ja jollainen se yhä, ehkä, voisi olla.

Toimituksesta vastaavat Antti Liuttunen ja Iris Toivola.

ISBN 978-951-609-935-7

Pellavaliina - Tampellan damasti 1859-1977

Pellavadamasti on aina ollut arvotekstiili. Se on näennäisesti yksinkertainen, mutta sileäksi ja kiiltäväksi mankeloituna, juhlapöytään katettuna sen hohtokuvio nousee kynttilänvalossa esiin maagisen kolmiulotteisena. Tampellan damastit ovat osa Suomen kulttuurihistoriaa. Päivi Fernström ja Irja Satri käyvät läpi Tampellan damastituotannon (1859-1977) koko historian. Kuvioissa elää Suomen historia: niin sortovuodet kuin olympiariemu ja kasvilajien runsauskin.

Tampere 1918 uudistettu painos

Tampere oli sisällissodan tärkein kaupunki, jossa kevään 1918 suurtaistelussa ratkaistiin sodan lopputulos. Miten ja miksi kaupunki joutui suurtaistelun näyttämöksi ja miten sodasta selvittiin? Tampere 1918 on kattava teos näistä yhä vaikeista teemoista. Kirja luotaa Tampereen kehitystä teollisuus- ja varuskuntakaupungista taisteluiden melskeeseen ja sodan jälkeisten vuosien jälleenrakennukseen. Kirja tuo myös esille vuoden 1918 sotaan liittyvät eri näkökulmat ja käsitykset.

Kirjeitä sodasta

Kirjeitä sodasta -kirja antaa Suomessa ensimmäistä kertaa kokonaiskuvan kriisiaikojen kirjeenvaihdosta.

Uudessa kirjassa ovat historian, folkloristiikan, kirjallisuustieteen ja kielentutkimuksen tutkijoiden lähtökohtana olleet sodan poikkeusoloissa syntyneet kirjeet. Pääosa artikkeleista käsittelee toisen maailman sodanaikaista suomalaista kirjoittamiskulttuuria. Yksittäiset artikkelit vievät myös Suomen kaartin sotaretkelle 1830-luvun alun Puolaan, Ranskaan ensimmäisen maailmansodan sotarintamalle ja Suomen sisällissotaan.

Toimittaneet: Marko Tikka – Ilari Taskinen – Seija-Leena Nevala-Nurmi.

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla

Keskiajalla lähes jokainen kristitty osallistui ainakin kerran elämässään pyhiinvaellukselle. Myös suomalaisia toivioretkeläisiä matkasi Euroopan toiselle puolelle Santiago de Compostelaan, Roomaan ja Jerusalemiin. Suositumpia olivat kuitenkin lähempänä sijaitsevat kohteet, kuten Turku, Vadstena ja Nidaros.

Teos kertoo miksi pyhiinvaellukselle lähdettiin, millaista matkanteko keskiaikaisilla teillä oli, mitä pyhiinvaeltajat matkallaan kokivat ja mikä heitä odotti määränpäässä. Kirjassa tarkastellaan myös vaellusten vaikutusta maailmankuvan avartumiseen kotiseudulla.

Kirjoittajat ovat keskiajan tutkimuksen johtavia asiantuntijoita. Toimittaneet Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl ja Marjo Meriluoto-Jaakkola.

SKS:n toimituksia 1399, 2014

Kielletty kaupunki

Kielletty kaupunki oli satoja vuosia Kiinan salattu vallan keskus ja maailman keskipiste. Sitä hallitsi keisari, Taivaan poika. Tavallisella kuolevaisella ei ollut sinne mitään asiaa. Keisari vietti tarkoin säädeltyä ja rituaalien rytmittämää elämää hoviväkensä ympäröimänä. Parhaimmillaan heitä oli yli 5 000, eunukit ja eri asteiset puolisot ja vaimot mukaan lukien. Vuosisatojen saatossa kielletyssä kaupungissa asui yhteensä 24 Ming- ja Qing -dynastioiden keisaria.

Kiinan historia on ehtymätön mielenkiinnon kohde. Kielletty kaupunki -teos tuo esiin Suomessa aiemmin julkaisematonta tutkimusta maailman suurimmasta palatsialueesta, Kielletystä kaupungista ja sen elämästä. Arvostettujen brittiläisten, amerikkalaisten, suomalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden kirjoittamat artikkelit esittelevät yksityiskohtaisesti Qing -dynastian yhteiskuntaa, sen hallitsijoita, tapoja ja kulttuuria, uskomuksia ja naisen asemaa.

Toimittaneet Mary Ginsberg – Marjo-Riitta Saloniemi

ISBN 978-051-609-862-6

Ylistetyt rakastetut paheksutut unohdetut

Suomalainen pelihistoria on laaja ja kirjava. Se ei koostu ainoastaan kaupallisesti menestyneistä digipeleistä tai sukupolvia yhdistäneistä lautapeliklassikoista – se on monimuotoinen niin teknologioiden, toteuttamistapojen, sisältöjen kuin yhteiskunnallisen vaikutuksenkin suhteen.

Tämäkirja esittelee suomalaisesta pelihistoriasta vain pienen osan. Idea kirjasta sai alkunsa mediamuseo Rupriikissa järjestetystä näyttelystä vuonna 2012.

Pelihistoria on yleissivistystä ja jokaisen tulisi tuntea omansa. On aika tallentaa historiaa jälkipolville sekä jäljittää jo unohtuneita polkuja. Pelit eivät kuitenkaan avaudu lukemalla – ne avautuvat kokemusten kautta. Toivottavasti tämä kirja valaisee  uria uusiin elämyksiinja nostaa muistoja keskusteltaviksi.

Annakaisa Kultima – Jouni Peltokangas

ISBN 978-951-609-853-4

Isoisä

Sillanpään torpassa syntyi kaksi poikaa, Urho ja Urpo, jotka osallistuivat si-sällissotaan. Toinen taisteli valkoisten ja toinen punaisten puolella. Kun sota loppui valkoisten voittoon, Urpo joutui Suomen valtiorikosoikeuden eteen syytettynä valtionpetoksesta. Urho toimi valtiorikosoikeuden jäsenenä. Voittajien puolelta Urhon tie johti kenraalimajuriksi, Urpo päätyi vankileirille vangiksi numero 2864.

Taiteen tohtori Juha Suonpää seuraa kirjassaan Urpo-isoisänsä matkaa Tampereen taisteluihin vuonna 1918. Valokuvamontaasit yhdistävät sisällissodan hetkiä nykyisen Tampereen katunäkymiin. Kirja muodostaa hätkähdyttävän reitin Suomen itsenäisyyden alkuvaiheisiin, joissa Tampereella oli ratkaiseva rooli. Kuvat hiljentävät. Siinä tutulla kadulla on joskus maannut kasa suomalaisia ruumiita, suomalaisten ampumina.

18-vuotias Urpo selvisi sodasta hengissä, mutta haavoittuneena. Venäläisen sotilaan ampuma luoti säilyi hänen kehossaan läpi elämän. Vaikka metalli oli koteloitunut ja haava sulkeutunut, sodan muisto eli arpena hänen vasemmassa kädessään.

Juha Suonpää

ISBN 978-951-609-914-2

Hämeen museon historia

Hämeen museo avattiin 1908 Näsilinnassa. Se on Tampereen ensimmäinen kulttuurihistoriallinen museo ja on aina ollut tekijöidensä näköinen; taiteilija, arkeologi ja kulttuurialan asiantuntijat ovat luoneet omien visioidensa pohjalta omannäköisiään kokoelmia ja näyttelyitä.

Hämeen museon tarina nivotuu erottamattomasti kotikaupunkinsa Tampereen historiaan: molemmat ovat kokeneet niin sisällissodan hävityksen, sotien jälkeisen jälleenrakentamisen kuin taloudelliset nousu- ja laskusuhdanteetkin. Nykyään museo jatkaa elämäänsä Museo Milavidana.

Teoksen kuvitus on monipuolinen ja sisältää runsaasti aikaisemmin julkaisematonta kuvamateriaalia.

ISBN: 978-951-609-796-4, 264 s.

Muinaishaudan salaisuus ja kuinka se paljastetaan

Kesälomalla Siiri, Jenni, Eetu ja Aleksi päättävät selvittää, miksi kirkon takana oleva mäki on nimeltään Raatomäki. Pian he huomaavat olevansa arkeologian salaisuuksien äärellä. Mitä Raatomäellä oikein selviää?

Vapriikin uusi opaskirja nuorille kertoo, millaista arkeologin työ todellisuudessa on. Kirjassa on tehtäviä, joiden avulla lukija pääsee jyvälle tutkimustyön luonteesta. Kirjan ohjeilla voi lisäksi rakentaa kodan, tehdä saviastian ja kokata muinaiseen tapaan.

Tutustu

Savupiippuja ja puhdasta kuuraa - William Lomaxin Tampere

Teos esittelee englantilaisen William Lomaxin kuvia Tampereelta 1800-1900 -lukujen vaihteesta. Savupiippuja ja puhdasta kuuraa – William Lomaxin Tampere kertoo amatöörikuvaaja Lomaxin henkilöhistoriasta, hänen valokuvataiteestaan ja varhaisesta tamperelaisesta valokuvausharrastuksesta, Fotografiklubben i Tammerforsista. William Lomaxin valokuvamaailma oli kansainvälinen. Hän oli enSnen kaikkea tilannekuvaaja, joka tallensi kamerallaan kaupungin elämää katuineen ja rakennuksineen. Enimmäkseen hänen kuvansa kertovat vapaa-ajasta ja elämän esteettisestä puolesta, retkistä, matkoista ja harrastuksista.

Tammerkoski ja kosken kaupunki

Tammerkoski syntyi noin 7 500 vuotta sitten, ja kaupunki sen rannalle perustettiin vuonna 1779. Uusi tietoteos tarjoaa tuoreita näkökulmia Tampereen historiaan ja nykypäivään ja asettaa samalla kaupungin paikalleen maailmassa ja maailmanhistoriassa.

Kaupunkikuvan kehitys, koulutus ja eteenpäin vievät innovaatiot, kosken rannat teollisuuden ja työn näyttämönä, luonto, jääkiekko ja rock ovat osa kirjan monipuolista sisältöä. Kirjoittajat ovat arvostettuja Tampereen historian ja nykypäivän tuntijoita. Näyttävä ja suurimmalta osalta ennen näkemätön kuvitus kertoo kaupungin ja sen asukkaiden elämästä kiehtovalla tavalla.

Tursiannotko - tutkimuksia hämäläiskylästä viikinkiajalta keskiajalle

Ei tiennyt muinainen Pirkka-isäntä taloaan Pirkkalankylään rakentaessaan, miten hänen nimensä jäisi elämään talon, kylän ja maakunnan historiaan. Tursiannotko on yksi harvoista tunnetuista viikinkiaikaisista kylistä suomessa. Se oli suurehko rautakauden kylä, josta tuli poikkeuksellisen suuri keskiaikainen kylä – Pirkkalan kantapitäjän kirkonkylä.

Tursiannotko on ainutlaatuinen teos, koska se tarkastelee Suomen vaiheita viikinkiajalta keskiajalle, yhden kylän esimerkin avulla ja tuo paikallishistoriaa esille kiinnostavasti ja helposti lähestyttävällä tavalla.

Teos esittelee Tursiannotkon argeologisten kaivauksien tuloksia: talonpohjia, ympäristöhistoriaa ja esineistöä. Alueen savimaannos on säilyttänyt harvoin löydettyjä luu- ja saviesineitä poikkeuksellisen hyvin, mikä on avannut uusia ikkunoita rautakauden lopun arkielämään. Katsaus viikinkiajan yhteiskuntaan, uskontoon ja aseteknologioihin sekä alueen nimistötutkimus ja kirjallisen lähdeaineiston uudelleenarviointi liittävät Tursiannotkon kaivaustulokset uusimpaan rautakauden ja keskiajan tutkimukseen.

Toimittaneet Kreetta Lesell – Marjo Meriluoto – Sami Raninen

ISBN 978-951-609-878-7

Pirkan polku - virtuaalielämää viikinkiajan Suomessa

Pirkan polku -pelikirja tarjoaa sinulle uudenlaisen ja kiinnostavan tavan siirtyä suoraan vuoteen 987, myöhäisrautakauden maailmaan. Pirkan polku tuo seuraksesi kuvitteellisen muinaishahmon, Pirkan. Hänen mukanaan pääset kulkemaan aitoon viikinkiaikaiseen ympäristöön Birckalan kylään, jossa voit kokea tunnelmia ja tapahtumia tuon ajan ihmisten elämästä.

Pirkan polku -pelikirjan on suunnitellut Risto Hieta, suomalaisen roolipelaamisen elävä legenda. Hänen käyttämänsä nokkelan satunnaissysteemin ansiosta Pirkan polku muodostuu joka pelikerralla erilaiseksi – ja näin myös tarina syntyy aina uutena.

Pirkan polku sopii kaiken ikäisille, niin lapsille kuin aikuisille. Myös opetuksen tueksi se sopii mainiosti. Pelikirja on helppokäyttöinen, ja se sisältää kiinnostavaa tietoa kotimaamme muinaisajasta erinomaisen elävästi kerrottuna. Kirjan esittelemä historiallinen maailma on asiantuntijoiden avulla luotu mahdollisimman aidontuntuiseksi, nimenomaan tuon ajan ihmisen kannalta katsottuna.

Pelikirjan käyttämiseen tarvitaan yksi tavallinen 6-tahoinen noppa.

Risto Hieta

ISBN 978-951-609-890-9

Globaali Tampere

Tampere on ollut osa globaalia maailmaa perustamisestaan asti. Kaupunki ei syntynyt tyhjästä, eikä koskesta, vaan osana teollista vallankumousta, josta tuli maailmanlaajuinen ilmiö.

Globaali Tampere keskittyy Tampereen kansainväliseen taloushistoriaan kaupungin alusta nykypäivään. Se kertoo miksi Manse on Manse, ja miten täällä on eletty hieman eri lailla, oltu nimeomaan tamperelaisia ja samalla maailmankansalaisia. Varsin monet tamperelaiset tulivat muualta, varsinkin ne, jotka laittoivat tehtaat alkuun.

Teoksen kirjoittajat, professori Pertti Haapala ja fil.tri. Jarmo Peltola työskentelevät Tampereen yliopistossa, ja he ovat julkaisseet useita teoksia Tampereen historiasta.

ISBN 978-951-609-961-6

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!