Kuuden taiteilijan Tammerkoski

Näyttelyn ovat ideoineet ja toteuttaneet taiteilijat Anna Alapuro, Terhi Asumaniemi, Petri Nuutinen, Edwin Petrus Peeters, Marja Pirilä ja Jaana Tyrmi. Se on toteutettu yhteistyössä museokeskus Vapriikin ja Valokuvakeskus Nykyajan kanssa. Tammerkosken miljööstä kiinnostunut taiteilijaryhmä aloitti yhteistyönsä järjestämällä Polkuja Milavidaan -näyttelyn vuonna 2012.

Anna Alapuro, ”Koski”

Olen vuosien mittaan ylittänyt Tammerkosken lukemattomia kertoja. Omia tuttuja ympäristöjä tulee harvoin katsottua toisin. Kun nyt jalkauduin kosken rannoille ja silloille ajan kanssa, näin paljon sellaista, mitä en ole huomannut olevankaan.

Terhi Asumaniemi, ”Paikkojen tarinat”

Tammerkosken kulttuurimaiseman paikkoihin ja rakennuksiin liittyy paljon tarinoita, muistoja ja kertomuksia, jotka avautuvat ihmisille eri tavoin. Näyttelyn teoksissa kuvaan näitä merkityksellisiä paikkoja Tammerkosken kulttuurimaiseman läheisyydessä.

Petri Nuutinen, ”Koskenrannat ja postikortit”

Koskenrannat kaupungin sydämessä ovat aina viehättäneet niin amatööri- kuin ammattikuvaajia ja jokainen on löytänyt sieltä omat ainutkertaiset tunnelmansa ja aiheensa. Näistä tutuista maisemista tein vapaamuotoiset teokseni, joissa yhdistän monta kuvaa yhdeksi näkymäksi.

Edwin Petrus, ”Tammerkosken rakastavaiset”

Kun näin pariskunnan heittävän avaimen veteen sen jälkeen kun he olivat kiinnittäneet rakkauslukon Tammerkosken ylittävään siltaan, ajattelin: ”Entä jos rakkaus loppuu? Kuinka he avaavat lukon?” Samalla minua kosketti kahden ihmisen halu sinetöidä yhdessäolonsa tiettynä hetkenä lukitsemalla rakkautensa symbolisesti…ikuisiksi ajoiksi.

Marja Pirilä, ”Vedet virtaavat lävitsemme”

Teossarjaa kuvatessa ja työstäessä mietin, miten moni on vuosikymmenten ja -satojen kuluessa tuijottanut samaa virtaa, antanut sen resonoida koko olemukseen. Siten kuvieni hahmot ovat sekä aikalaisia että arkistokuvien kaukaisia kulkijoita.

Jaana Tyrmi, ”Suvantohetket Konsulinsaaressa”

Konsulinsaari lepää Satakunnan sillan kainalossa sinne hieman unohtuneena tai ehkä nukahtaneena. Installaatiossa nähdään kahvintuoksuisia unikuvia niin 1800-luvulla toimineesta kesäkahvilasta kuin kosken ympäristöön muodostuneesta elämästä.