Kielletty kaupunki

Kielletty kaupunki oli satoja vuosia Kiinan salattu vallan keskus, jota hallitsi keisari, Taivaan poika. Sitä ympäröivät korkeat muurit ja leveä vallihauta, joten tavallisella kuolevaisella ei sinne ollut mitään asiaa. Keisari vietti palatsissaan tarkoin säädeltyä ja seremonioiden rytmittämää elämää monituhatpäisen hoviväkensä ympäröimänä.

Vuosisatojen saatossa Kielletyssä kaupungissa ehti asua kaikkiaan 24 Ming- ja Qing-dynastian hallitsijaa aina keisarikunnan kukistumiseen, vuoteen 1911 saakka. Nykyään Kielletty kaupunki on museo, jossa vuosittain vierailee yli 15 miljoonaa kävijää. Se on myös Unescon maailmanperintökohde.

Kiinan historia on ehtymätön mielenkiinnon kohde. Vapriikin näyttelyssä pääsee tutustumaan Qing-keisareiden (1644–1911) ja heidän hovinsa yltäkylläiseen elämään. Loisteliaat esineet saapuvat Tampereelle suoraan Pekingistä, Palatsimuseosta. Näyttelyyn rakentuu keisarillinen valtaistuinsali ja huvimaja. Siellä voi ihastella upeita silkkimaalauksia, kalligrafiaa, kulta- ja jade-esineitä, vaatteita ja asusteita, koriste-esineitä ja posliinia.

Tutuksi tulevat niin Kielletyn kaupungin arkkitehtuuri, keisarin tehtävät, sotavoimat, huvitukset, rituaalit sekä naisten asema, jalkavaimot ja eunukit.