Ritarit ratsastavat Vapriikkiin!

Museokeskus Vapriikki uskoo kaikesta huolimatta kovaan museovuoteen 2021. Maaliskuussa avautuu huimiin seikkailuihin johdattava Ritarit-näyttely, ja kesäkuussa Tampere liekeissä –näyttely. Postimuseo avaa näyttelyn sanomalehdestä ja sen jakelusta.

  • Julkaistu
    3.11.2020
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Ritarit
26.3. – 26.9.2021

Ritarit ratsastavat Vapriikkiin! Kiiltävät haarniskat, hurjat aseet ja kiehtovat tarinat tuovat ritariajan keskelle Tamperetta. Luvassa on ankaraa koulutusta, loistokkaita turnajaisia ja ylellistä linnaelämää.

Keskiajan haarniskoitu ritari ja hänen hevosensa olivat aikansa pelottavin sotakone, joka lähetettiin rynnäköimään keskelle vihollisjoukkoa. Haarniskan sisällä ratsasti kuitenkin ritariromantiikan ihanteen mukaisesti herkkä mies, joka lasketteli liukkaasti runoja rakkaalleen ja saattoi pyörtyä pakahduttavan tunnekuohun iskiessä. Vapriikin näyttelyssä perehdytään ritariluokan syntyyn sekä ritarien koulutukseen, varustukseen ja elämään niin kotilinnoissa, turnajaisissa kuin taistelukentilläkin. Samalla esitellään tunnetuimpia ritareita ja pohditaan, miten ritarillisuus ja ritarilaitos näkyvät edelleen nykypäivässä. Muutama myytti tulee kumotuksi, ja esiin nousee myös kysymys: olivatko linnanneidot tosiaan pulassa?

Ritarit-näyttelyn noin 200 esineen joukossa on muun muassa mestarillisesti taottuja ja upeasti koristeltuja haarniskoita, kypäriä, miekkoja, kilpiä, peitsiä sekä ritarin hevoselle kuuluneita varusteita Euroopan eri haarniskatyöpajoista.

Yksi kiinnostavimmista esineryhmistä on Suomen herttua Juhanalle, myöhemmälle Ruotsin kuninkaalle, kuuluneet Lontoon Greenwichin pajan kulta- ja hopeakoristeiset haarniskat 1570-80-luvuilta. Aikansa käsityötaitojen huippua edustavat esineet tulevat pääosin firenzeläisestä Stibbertin museosta, ja niiden rinnalle on nostettu suomalaista ja pohjoismaista ritariesineistöä Kansallismuseon, Tukholman kuninkaallisen asehuoneen Livrustkammarenin ja Peter Mustosen kokoelmista.

Näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhteistyössä Vapriikin kanssa.

Tampere liekeissä
Avautuu 4.6.2021

Vapriikin Teatterikaupunki-näyttelyn tilalle avautuu kesäkuussa Tampere liekeissä –näyttely, joka kertoo tulipaloista ja palontorjunnasta Tampereella 1865­­ – 2021. Valistuksesta ja varautumisesta huolimatta kaupunki on kohdannut tuhoisia paloja. Näyttelyssä perehdytään tulipaloihin, jotka ovat vaikuttaneet kaupunkilaisten elämään käänteentekevällä tavalla. Tulipalot ovat muun muassa antaneet kaupungille sen nykyisen muodon, kun katuja ja puistoja levennettiin vuoden 1865 suurpalon jälkeen.

Pirkanmaan pelastuslaitos näyttelyn yhteistyökumppanina avaa näyttelyvieraille pelastuslaitoksen arkea tämän päivän kaupungissa. Näyttelyssä on esillä ainutlaatuista esineistöä Vapriikin kokoelmista.

Postimuseo kertoo sanomalehden tarinan

Postimuseo keskittyy vuonna 2021 sanomalehteen ja sen jakeluun. Museo avaa 23.4.2021 Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyn, joka tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään, päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!