Mitä antiikin Kreikasta on jäänyt jälkipolville? Kreikkalaisessa kulttuurissa ihaillaan muun muassa demokratiaa, filosofiaa, draamaa ja kirjallisuutta sekä arkkitehtuuria ja veistotaidetta. Toisaalta voidaan kysyä, onko kaikki kreikkalaisessa kulttuurissa ihailtavaa. Oliko demokratia sitä mitä me nykymaailmassa demokratialla ymmärrämme? Mitä ajatella orjuudesta ja naisen alisteisesta asemasta?
Luennolla pohditaan myös sitä, miten kreikkalainen kulttuuri ja kreikkalaisuus muuttuivat, kun pohjoisesta tullut valloittajakansa makedonialaiset otti Kreikan haltuunsa. Aleksanteri Suuri loi ennennäkemättömän imperiumin.
FT Marja-Leena Hänninen on opiskellut historiaa ja klassisia kieliä Helsingin yliopistossa ja väitellyt siellä vuonna 2000. Hänninen on myös antiikin historian dosentti Tampereen yliopistossa.
Antiikin Kreikka: demokratian kehdosta Aleksanteri Suuren maailmanvaltaan
Luento 24.9.2014 klo 18 Vapriikissa. Luennon jälkeen kello 19.30 on mahdollisuus osallistua Afroditen ilot -erikoiskierrokselle. Teemakierroksella tutustutaan Välimeren alueen muinaisten kulttuurien seksuaalietiikkaan, tabuihin, prostituutioon, hetero- ja homoseksuaalisuuteen sekä eroottiseen taiteeseen.