Vapriikin Finlayson-luentosarja päättyy

Vapriikin syksyn luentosarjan viimeinen osa nostaa esiin Finlaysonin suunnittelijat. Professori Heidi Pietarinen luennoi aiheesta Finlaysonin Tampereen tehtaan ateljeessa 1960-1980-luvuilla keskiviikkona 18.11. kello 18. Luennolle on vapaa pääsy, ja sitä voi seurata myös striiminä Vapriikin Youtube-kanavalla. Ennen luentoa pääsylipun ostaneet voivat osallistua opastetulle kierrokselle Finlayson-näyttelyyn kello 17.

  • Julkaistu
    13.11.2020
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Finlaysonin Tampereen ateljee tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman teollisesti kudottujen tekstiilien suunnitteluun ja valmistukseen 1950–80-luvuilla. Siellä ehti toimia kymmenkunta tekstiilitaiteen koulutuksen saanutta suunnittelijaa eli tekstiilitaiteilijaa sekä tekstiiliteknisen koulutuksen saanutta tekstiili-insinööriä. Jokaisella ateljeen mallipiirtäjänä, suunnittelijana, tekstiilitaiteilijana tai ateljeepäällikkönä toimineella henkilöllä on oma tarinansa. He tuovat tehtaan, koneiden ja tekstiilituotteiden rinnalle näkyviin teollisen tekstiilisuunnittelijan, jonka tehtäviin kuului suunnitella kuosiin kudottuja kankaita. Pohjakangaslaatujen materiaalinen rikkaus, hienovarainen värienkäyttö ja teknisesti vaativat frotee- ja jacquard-kuosit vievät kuulijan moniaistiselle aikamatkalle, jota sävyttää suomalaisten sekä arkeen että juhlaan liittyvät muistot Finlaysonin tekstiileistä.

Heidi Pietarinen toimii tekstiilialan professorina Lapin yliopistossa. Hänen erityisalanaan ovat jacquard-kudotut tekstiilit. Näyttelyissään ja tutkimusartikkeleissaan hän tarkastelee usein kulttuurien välistä vuoropuhelua.

Luento Vapriikissa 18.11.

Prof. Heidi Pietarinen: Finlaysonin Tampereen tehtaan ateljeessa 1960-1980-luvuilla

Linkki striimiin: https://www.youtube.com/channel/UC0loOHjrDujGvMUV-mKvw2w

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!